BiH

CIK BiH utvrdio preliminarne rezultate: Poznati svi (grado)načelnici u Srpskoj

CIK BiH utvrdio preliminarne rezultate: Poznati svi (grado)načelnici u Srpskoj
Foto: Arhiva | CIK BiH utvrdio preliminarne rezultate: Poznati svi (grado)načelnici u Srpskoj

BANJALUKA - Centralna izborna komisija (BiH) utvrdila je preliminarne rezultate za lokalne izbore u BiH, a poznato je i ko su novi (grado)načelnici u Republici Srpskoj.

U Novom Gradu novi-stari gradonačelnik biće Miroslav Drljača iz SNSD-a. U Krupi na Uni pobijedio je kandidat Narodne partije Srpske Gojko Kličković.

Kostajnica je jedna od opština u kojoj je bilo više nego zanimljivo, a utvrđeni rezultati kažu da je mandat osvojio dosadašnji načelnik Nikola Janjetović iz SNSD-a, i to za svega 12 glasova ispred Vladimira Ćopića iz SDS-a.

Od tri kandidata, u Kozarskoj Dubici slavio je Igor Savković iz SNSD-a, a kandidat iste stranke Duško Došenović pobijedio je u Oštroj Luci.

Slobodan Javor ostao je gradonačelnik Prijedora, Zoran Adžić u Gradišci, a Miroslav Bojić u Laktašima, a svi su kadrovi SNSD-a.

U najvećem gradu u Republici Srpskoj nije bilo promjena u gradonačelničkoj fotelji, a Draško Stanivuković iz PDP-a pobijedio je još ubjedljivije nego 2020. godine.

Načelnik Petrovca biće Drago Kovačević (SNSD), a Ribnika Duško Dakić (SNSD).

Izuzetno zanimljivo bilo je u Istočnom Drvaru, gdje su načelničku trku za svega tri glasa odlučili glasovi poštom, i to u korist Milke Ivanković iz SNSD-a, koja je pobijedila Duška Agića iz Ujedinjene Srpske.

Mrkonjićani su i na ovim izborima ubjedljivo podržali aktuelnog načelnika Dragana Vođevića (SNSD), a isto su učinili stanovnici Jezera i Šipova glasanjem za Snežanu Ružičić, odnosno Milana Kovača (oboje SNSD). U Kupresu je sa 105 glasova za načelnika pobijedio Srđan Petković iz Socijalističke partije.

Goran Borojević biće načelnik Kneževa, i on kao kandidat SNSD-a, a u Kotor Varošu je ubjedljivo pobijedio dosadašnji načelnik Zdenko Sakan, kadar PDP-a.

U Čelincu ubjedljiva pobjeda Vlade Gligorića (SNSD), kao i Mlađana Dragosavljevića u Srpcu, te Milana Miličevića (SDS) u Tesliću.

Dominaciju u Prnjavoru je potvrdio Darko Tomaš iz SNSD-a, a lakše od očekivanog novi gradonačelnik Dervente postao je Igor Žunić, takođe iz SNSD-a.

Ujedinjena Srpska imaće načelnika u Stanarima, gdje je pobjedu ostvario Aleksandar Ristić, dok će gradonačelnička palica u Doboju ostati u rukama Borisa Jerinića.

Ozren Petković (SNSD) biće novi načelnik Petrova, a do promjene na čelu opštine došlo je u Brodu, gdje je Milan Zečević (SNSD) pobijedio dosadašnjeg načelnika Zorana Vidića iz SDS-a.

Slavko Tešić ostaje načelnik Pelagićeva, a Pero Pavlović Donjeg Žabara (oba SNSD).

Jedna od najzanimljivijih izbornih trka viđena je u Vukosavlju, gdje su, poput Istočnog Drvara, presudili glasovi poštom. Na kraju je sa svega osam glasova razlike pobijedio Zekerijah Bahić iz SDP BiH, ispred Dejana Jovića iz SNSD-a.

Tijesno do zadnjeg trenutka bilo je i u Modriči, ali je na kraju Jovica Radulović iz SDS-a sa nepunih 300 glasova slavio ispred Borislava Rakića iz SNSD-a.

SDS će imati vlast i u Šamcu, gdje je ponovo pobijedio Đorđe Milićević, kao i u Bijeljini i Loparama, gdje su (grado)načelnici ostali Ljubiša Petrović i Rado Savić.

Ipak, SDS nije uspio da zadrži Ugljevik, jer je Vasilije Perić morao da čestita Draganu Gajiću iz SNSD-a. Bojan Ivanović novi je gradonačelnik Zvornika, a dominacija kandidata SNSD-a u ovom dijelu Srpske potvrđena je pobjedom Radana Sarića u Osmacima, Miladina Lazića u Šekovićima, Miroslava Kraljevića u Vlasenici, Marka Savića u Milićima i Lazara Prodanovića u Bratuncu.

Novi načelnik Srebrenice biće Miloš Vučić, a on je bio zajednički kandidat svih srpskih stranaka u toj opštini.

Do promjene vlasti, i to velike, došlo je u Sokocu. Milovan Cicko Bjelica, nakon višegodišnje vladavine ovom opštinom, poražen je od Strahinje Baševića iz SNSD-a.

U Han Pijesku zato nije došlo do promjene, jer je Slobodan Đurić iz SDS-a ponovo osvojio mandat, a isto se desilo u Istočnom Starom Gradu i Istočnoj Ilidži, jer su bez problema pobijedili Bojo Gašanović i Marinko Božović, kandidati SDS-a.

Jovan Katić (SNSD) nije imao protivkandidata za načelnika Istočnog Novog Sarajeva, a gradonačelničku fotelju sačuvao je i Ljubiša Ćosić u Istočnom Sarajevu.

Novi načelnik Rogatice je Ninoslav Prelić (SNSD), a novi-stari Višegrada Mladen Đurević (SNSD), te Rudog Dragoljub Bogdanović (SNSD).

U Palama je SNSD izgubio mjesto načelnika, a to će umjesto Boška Jugovića sada biti Dejan Kojić iz Demosa. I u Čajniču je došlo do promjene na čelu opštine, pa će Gorana Karadžića zamijeniti Miroslav Furtula iz Srpske radikalne stranke (SRS).

Jedna dama je ostala načelnica Novog Goražda, a to je Mila Petrović (SNSD), dok su vlast u Kalinoviku i Foči potvrdili Radomir Sladoje i Milan Vukadinović.

Ni u Nevesinju i Istočnom Mostaru ništa novo, a načelnici ostaju Milenko Avdalović (SNSD) i Božo Sjeran (SDS).

Zato je u Gacku i Bileći došlo do promjene na poziciji načelnika opštine. Vukota Govedarica (SDS) je novi načelnik Gacka, dok je Miodrag Parežanin (SNSD) u Bileći.

SDS je uspio zadržati Stevu Drapića u Ljubinju, a Bojan Samardžić iz iste stranke samo je zamijenio dosadašnjeg načelnika Berkovića Nenada Abramovića.

Iako se možda očekivala neizvjesna trka, Mirko Ćurić (SNSD) bez problema je pobijedio u Trebinju.

 

SDS će tražiti ponovo da se broji u Kostajnici 

Iz SDS-a su najavili da će od Centralne izborne komisije (CIK) BiH tražiti ponovno brojanje glasova sa lokalnih izbora u Kostajnici, jer smatraju da je njihov kandidat za načelnika opštine Vladimir Ćopić oštećen i da u odnosu na svog protivkandidata ima 12 glasova manje.

"Cijenimo da je tih 12 glasova u odnosu na ukupan broj birača izašlih na izbore (2.630) i gdje imamo 152 nevažeća listića od kojih je 83 potpuno prazno, i te kako moguće stići ponovnim prebrojavanjem glasačkih listića", kazali su iz SDS, te podsjetili da oni nisu imali pravo na posmatrače na ovim izborima zbog čega sumnjaju da je došlo do neregularnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije