BiH

CIK BiH: Odluka o srpskom delegatu 1. jula tačno u podne

CIK BiH: Odluka o srpskom delegatu 1. jula tačno u podne
Foto: Nedžad Uglješa | CIK BiH: Odluka o srpskom delegatu 1. jula tačno u podne

SARAJEVO – Žrijeb za imenovanje petog delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH između liste SNSD-a i PDP-a biće održan u ponedjeljak 1. jula u 12 časova u prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu.

To je upravo odlučeno na sjednici CIK-a, na kojoj su članovi ovog organa jednoglasno usvojili Prijedlog Zaključka o provođenju postupka žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, iz reda srpskog naroda

"Na osnovu odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PS BiH iz Republike Srpske, koja je postala pravosnažna na osnovu rješenja Suda BiH od 19. juna ove godine, provešće se postupak žrijeba za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda između dvije kandidatske liste koje imaju isti broj glasova, po 12", kazao je Ermin Kos, šef Sektora za izbore IKT-a.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, navela je da ova tačka zaslužuje diskusiju, naročito jer se u javnosti pojavilo mnogo medijskih tvrdnji o nekoj vrsti navodnog proizvoljnog rada CIK-a, što je, istakla je, potpuno netačno.

"Tu se tvrdi da delegate u ovom slučaju bira Narodna skupština RS, a ne žrijeb. Želim reći da ono što u ovom slučaju radi CIK je prije svega zasnovano na rješenju Suda BiH i odluka Suda, kojima su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz Republike Srpske. Postupanje CIK-a je precizirano u obrazloženju odluke Suda BiH, a koje kaže da će CIK BiH potvrditi konačne rezultate nakon što se provede žrijebanje u skladu sa članom 9. tačka 12g, stav 3, Izbornog zakona BiH. Na ovaj način nisu ugrožena prava političkih partija čiji su mandati zavisili od odluke CIK-a po svojoj suštini, niti su primijenjena sredstva neproporcionalna njihovim pravima da budu birani u situaciji kada su usvojili isti broj glasova", pojasnila je Hadžiabdićeva.

Podsjetila je da se prema Izbornom zakonu BiH mandati raspodjeljuju jedan po jedan listama u skladu sa članom 2.5 prema situaciji na listi.

"Ako prilikom raspodjele budu dobijeni identični količnici, onda se mandat dodjeljuje žrijebanjem. Dakle, ovdje se ne radi o proizvoljnom radu CIK-a BIH, nego o našem redovnom poslu i procedurama koje su propisane isključivo Izbornim zakonom BiH koje su za nas obavezne, kao i provođenje odluka Suda BiH", naglasila je Hadžiabdićeva.

"Pozvaćemo sve zaintereovane političke subjekte da prisustvuju žrijebanje, to će biti javni čin. Pozvaćemo medije, ovlašćenje predstavnike ovih političkih subjekata, vodiće se zapisnik tokom čitavog postupka i moći će se dati žalbe ako ih neko bude imao. Sve će biti transparentno", naglasila je ona.

Željko Bakalar, član CIK-a BiH, rekao je da ovaj slučaj nažalost izazvao veliku buru u javnosti i da bezmalo traje godinu i po dana.

"Želio sam da vjerujem da se postupak završio ranije, ali evo očito da nije. Imale smo odluke Ustavnog suda BiH, pa Suda BIH, pa odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), i na kraju ovo rješenje Suda BiH. Sve insinuacije koje se po ovom pitanju pojavljuju u javnom prostoru, pogotovo od predstavnika politika, apsolutno odbijamo. Postupak će biti maskimalno transparentan. Pozivamo javnost, političke predstavnike, neovisne promatrače u ponedjeljak u 12 da dođu i da vide da postupak neće biti kompromitiran od strane SIP-a. A žrijeb je žrijeb, ko će biti imenovan na osnovu rezultara žrijeba to ćemo da vidimo. Proces je zasnovan na presudama Suda", naglasio je Bakalar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije