BiH

Bubić: Žele da eliminišu Milorada Dodika iz političkog života

Bubić: Žele da eliminišu Milorada Dodika iz političkog života
Foto: RTRS | Bubić: Žele da eliminišu Milorada Dodika iz političkog života

BANJALUKA - Advokat Goran Bubić izjavio je da ne iznenađuje što nije prihvaćen zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske za izuzeće sudije Sene Uzunović, te ocijenio da proces koji se vodi pred Sudom BiH nije usmjeren ka vladavini prava, već eliminaciji Milorada Dodika iz političkog života u BiH.

Komentarišući odluku Krivičnog vijeća Suda BiH da ne prihvati zahtjev odbrane za izuzeće sudije Sene Uzunović, Bubić je naglasio da su zahtjev podnijeli jer su na to bili natjerani ponašanjem sudije na glavnom pretresu.

"Odbrana je tvrdila da nismo dobili podnesak Suda koji je faksiran, a takav način dostavljanja nije predviđen po Zakonu o krivičnom postupku. Činjenica je da taj podnesak uopšte nije isprintan na mom telefaksu, a stručno tehničko lice iz Suda BiH je potvrdilo da se to moglo desiti iz niza tehničkih razloga", pojasnio je Bubić, prenosi Srna.

On je naglasio da o očiglednoj pristrasnosti sudije govore i upozorenja suda, koja su po njemu neprihvatljiva.

"Odbrana ne traži da Sud ima poštovanje prema stranci, ali u najmanju ruku treba da ima trpljenje koje je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, a mi u svakom slučaju poštujemo sud. Na moju primjedbu da neki podnesci odbrane, koji su dostavljeni sudu još u julu, nisu predstavljeni javnosti, sudija se očitovala kako navodno u tim podnescima ima uvredljivih tvrdnji", istakao je Bubić.

On je rekao da jeste spominjao da je riječ o simuliranom suđenju, jer Sud BiH ne može da tumači Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

"Osim toga se tvrdi kako ni jedna strana potpisnica Aneksa 10 nije osporila imenovanje Kristijana Šmita, što apsolutno ne odgovara stvarnosti, s obzirom na stavove Narodne skupštine Republike Srpske. To nisu proizvoljni stavovi Milorada Dodika nego stavovi Narodne skupštine, najvišeg organa Republike Srpske, kao potpisnice Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", rekao je Bubić.

Naglasivši da je Republika Srpska potpisnik Aneksa 10 zajedno sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, Hrvatskom, BiH i Federacijom BiH, Bubić je ukazao da se zato ne može iznositi jedna takva neistinita tvrdnja.

"Sve je to rezultiralo zahtjevom za izuzeće koji je na kraju odbačen s obrazloženjem da se može podnijeti samo prije početka glavnog pretresa. U ostalom, vidimo situaciju da se kao što je bilo i sa našim zahtjevima za delegaciju nadležnosti, proceduralno zahtjevi odbacuju i da se praktično Sud ne bavi meritumom po stavu odbrane", ukazao je Bubić.

Na taj način se, tvrdi Bubić, ugrožava ugled suda u javnosti, jer javnost mora imati povjerenje u sud.

"Povjerenje u sud treba da imaju i optuženi i to je relevantno i po stavu Evropskog suda za ljudska prava koji izričito kaže da je vrlo važan stav optuženih u odnosu na povjerenje prema sudu. On nije presudan, ali taj stav je važan i u kontekstu čitavog ovog slučaja i procesa čiji je jedini cilj da se predsjednik Republike Srpske eliminiše iz političkog života u BiH", rekao je Bubić.

Vezane vijesti:

Sud BiH odbio zahtjev odbrane Milorada Dodika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije