BiH

Brnabić: Srbija poštuje Dejton, teritorijalni integritet BiH i postojanje Republike Srpske

Brnabić: Srbija poštuje Dejton, teritorijalni integritet BiH i postojanje Republike Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Brnabić: Srbija poštuje Dejton, teritorijalni integritet BiH i postojanje Republike Srpske

BANJALUKA – Republika Srpska je nepovrediva i postojiva i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integritea BiH, te prava srpskog naroda na ovom prostoru su ključne stvari koje poštuje Srbija i na kojima će i dalje istrajavati, poručila je Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, tokom obraćanja na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

"Srbija poštuje Dejton i samim tim teritorijalni integritet BiH, a samim tim i nepovredivost BiH. Oni koji kažu da je Dejton loš za BiH, žele neizvesnost za ovaj region. Problem je što se ovi prvi kritikuju i optužuju, a drugi hvale ili se na njihove izjave ćuti", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da Deklaracija sa Svesrpkog sabora koja je usvojena u Beogradu slavi zajedništvo srpskog naroda, proslavljamo ono što nas spaja i to je bio dan kada smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekog drugog,

"Najiskrenije hvala na pozivu da se obratim, počastvovana sam posebno nedugo pošto je NSRS usvojila Deklaraciju sa Sversprkog sabora. Mi smo tada otvoreno i nedvosmileno pozvali na mir, poštovanje, pijetet prema svim žrtvama rata u BiH i puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijednom jedinom rečju Deklaracije nismo povredili nijedan narod, samo smo se u prošlost vratili kako bismo odali počast prema svim žrtvama rata, bez ikakve podele", navela je Brnabićeva.

Istakla je da se Deklaracija bavila sadašnjošću kako bismo sačuvali srpski jezik, običaje, kao što to rade i drugi narodi danas.

"Deklaracijom smo se bavili i budućnošću kako bi se poštovao identitet srpskog naroda, zajedničku budućnsot svih na Balkanu, mir i stabilnost, kao preduslove za bolji život svih na ovim prostorima. Ovo nije floskula kao neki što nisu učinili ništa da urade po ovom pitanju. Srbija je u poslednjih deset godina učinila mnogo da poveže region, auto-putevima, tokom korone donirala regionu mnogo toga, Srbija je uvek pomagala u ljudstvu, opremi i finansijski", naglasila je ona.

Srbija je, dodala je, kada je bilo teško u posljednjih deset godina uvijek stajala uz Republiku Srpsku, ali i uz svoje susjede.

"Iako se sa nekim nismo slagali, nikada nismo narušili ničiji teritorijalni integritet, a oni naš jesu", poručila je Brnabićeva, dodajući da je Srbija posvećeno radila na svim međunarodnim ugovorima koji su se ticali regiona.

Predsjednica Skupštine Srbije potom se dotakla dešavanja u Prijedoru i Podrinju zbog prisustva kadeta Vojske Srbije. Istakla je da su pojedini političari iz Sarajeva iskoristili taj događaj da prikažu stvarnost onakvu kakva nije.

"Poslednji incident, boravak naših kadeta u Prijedoru i Podrinju, pokazala je nažalost svu želju političara da prikažu stvarnost kakva nije i da bi poseju mržnju među narodima i bez ikakvog stvarnog povoda. Bez ikakvog interesa Srba i Bošnjaka, a istina je da se ovo održavalo već osam godina, na mmestima gdje je srpski narod stradao. To nikada nikome i nigde nij bio problem osim nekim političarima ovde u BiH. Kao što je Vučić rekao to rade pojedini političari, ali tako ne smile pripadnici bošnjaćkog naroda i zato ćemo se bez obzira na neosnovane kritike i optužbe raditi na poveznosti regiona, i u životnom interesu Republike Srbije je povezan region", navela je.

Na pitanje Brnabićevoj, da li se u skorije vrijeme sastala sa Kristijanom Šmitom (koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH) kazala je da se vidjela sa njim u Briselu u sklopu stranačkih sastanaka u Briselu, kao i nekoliko sastanaka u Beogradu.

"Pričali smo o mirovnoj situaciji u regionu, te stabilnošću, za koju ponavljam Srbija ima najveći mogući cilj, odnosno životni cilj. A imate priče da Srbija to najviše urušava. Možda bi svako drugi imao tu nameru da ugrozi stabilnost, ali Srbija ne", navela je Brnabićeva.

Upitana da prokomentariše posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske oko tzv sporazuma o razdruživanju, Brnabićeva je ponovila da je tokom svečane sjednice jasno prenijela stav Srbije o situaciji u BiH.

"Neprikosnovenost Republike Srpske nikada ne sme da se dovede u pitanje, kao ni poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako oni koji otvoreno pričaju da bi BiH bilo bolje bez Dejtona, mogu biti mirotvorci, a iz Srpske odakle pozivaju da se Dejton poštuje, oni su loši momci", odgovorila je predsjednica Skupštine Srbije.

Da li će Srbija nastaviti da se pojavljuje u finansijskom sektoru Republike Srpske, poput prethodnih godina, s obzirom na sankcije Amerike, pitanje je na koje je Brnabićeva odgovorila riječima da to zavisi od izvršne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije