BiH

Božić dan radosti, ali i obaveze

Božić dan radosti, ali i obaveze
Foto: Fena | Božić dan radosti, ali i obaveze

BANJALUKA, SARAJEVO - Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta obilježavaju jedan od tri najveća hrišćanska praznika - Božić, rođenje Isusa Hrista.

Božićnu misu u banjalučkoj Katedrali Svetog Bonaventure predvodio je danas po posljednji put Franjo Komarica, biskup banjalučki, koji je vjernicima poručio da je sadržaj Božića dupla tajna, tajna o Bogu i tajna o čovjeku.

"Božić je jedan veliki, za nas neshvatljivi Božiji dar čovječanstvu, radostan dar, ali istovremeno i obaveza za nas ljude, cijelo čovječanstvo, koji treba da znamo da vrijednujemo. Treba da znamo da cijenimo ljubav Boga prema nama, a i mi ljudi, cijelo čovječanstvo, treba da zna da ima neprocjenjivu vrijednost u Božijim očima. Zato je za nas Božić dan radosti, ali i obaveze", kazao je Komarica.

Božićnoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je čestitao svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti Božić, naglasivši kako se iz godine u godinu pokazuje da je Banjaluka grad koji, prije svega, pripada svakom čovjeku.

Svečana sveta misa za Božić služena je i u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, a predvodio ju je Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako hrišćanski vjernici svake godine s radošću proslavljaju Božić, praznik koji širi radost i nadu, ali i kazao da svako vrijeme ima svoje izazove, tjeskobe, iskušenja i probleme, pa i tragedije, kojih nije pošteđena nijedna generacija čovječanstva.

"No, od svega toga čovjek najteže proživljava muke koje tište njega osobno i njegove suvremenike. Međutim, usred svega toga, pa i usred velikih tragedija, radost Božića uvijek je velika", poručio je on.

Podsjetio je da je i sam Isus imao to gorko iskustvo progona iz vlastite otadžbine, fizičkog i psihičkog bola, udaljenost od rodbine i poznanika, nesigurnosti u bijegu i kretanju nepoznatim putevima.

"Naspram tome, tijekom cijeloga svog života u kojemu nije manjkalo kušnji, Isus je bio propovjednik i svjedok nade, i usprkos svojoj beskrajnoj dobroti završio je ovaj zemaljski život kao žrtva ljudske zlobe, nepravde i nasilja. Ratovi, stradanja, nasilje, progoni, izbjeglički valovi i teška sudbina tolikih ljudi koji bježe nikada se ne bi smjeli događati", kazao je Vukšić i napomenuo da uprkos tome Isus može biti utjeha i izvor nade i vjere jer on to i jeste.

"I u skladu s Isusovom naukom naša je zadaća pomagati ljudima koji trpe, moliti i činiti da bude zaustavljeno svako nasilje i zla namjera", kazao je nadbiskup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije