BiH

Bivši direktor "Splonuma" zbog kriminala osuđen na zatvorsku kaznu

Bivši direktor "Splonuma" zbog kriminala osuđen na zatvorsku kaznu
Foto: Ilustracija | Bivši direktor "Splonuma" zbog kriminala osuđen na zatvorsku kaznu

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio je Aldina Šuvića, bivšeg direktora dioničkog društva "Splonum" iz Sanskog Mosta, na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Ovo je druga u nizu prvostepena presuda koju je Kantonalni sud u Bihaću donio po optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Naime, Tužilaštvo USK je prije četiri godine podiglo optužnicu protiv Šuvića stavljajući mu na teret četiri tačke optužnice.

Šuvića su teretili da je u periodu od marta do avgusta 2011. godine, postupajući kao direktor firme, s ciljem da pribavi korist privrednom društvu "Elvogra" iz Sanskog Mosta, čiji je bio suvlasnik, bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora "Splonuma", sklopio niz pravnih poslova između dva privredna društva kojima je imovinu i prava "Splonuma" besteretno ili po znatno umanjenoj vrijednosti prenio na "Elvogru", te je na taj način tom privrednom društvu pribavio materijalnu korist u iznosu od 369.000 maraka, kao i korist u vidu prava na naplatu novčanih potraživanja u iznosu od 162.000 maraka, pričinivši štetu "Splonumu" u iznosu od 531.000 maraka.

Također, Šuvić je osuđen za još tri krivična djela koja je počinio kao direktor "Splonuma", na način da je vršio finansijske mahinacije i sebi pribavljao nezakonitu imovinsku korist. Tako je jednoj osobi izdao račun za isporučene ciglarske blokove, iako to lice uopšte nije platilo isporučene proizvode, te je tako oštetio "Splonum" za više od 30.000 maraka. Kantonalni sud je prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je optuženog Šuvića proglasio krivim u dijelu prve tačke optužnice, a oslobodio u odnosu na ostatak optužnice, te mu za to djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Nakon izjavljenih žalbi stranaka, Vrhovni sud Federacije je potom donio presudu kojom je odbio žalbu optuženog na osuđujući dio presude, a uvažio žalbu Tužilaštva USK u odnosu na oslobađajući dio presude, te u tom dijelu ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Presuda Kantonalnog suda u Bihaću rezultat je ponovljenog postupka u dijelu u kojem je Šuvić prvobitno oslobođen, te ga je ovog puta sud oglasio krivim po svim tačkama optužnice i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora.

Preduzeće "Splonum" je u periodu prije posljednjeg rata proizvodilo ciglarske proizvode i bilo jedan od nosilaca privrede Sanskog Mosta.

U poslijeratnom periodu, nakon nekoliko neuspješnih privatizacija, potpuno je obustavljena proizvodnja u toj firmi, da bi naposljetku "Splonum" otišao u stečaj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije