BiH

BiH u visokom riziku od izbijanja dječje paralize

BiH u visokom riziku od izbijanja dječje paralize
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | BiH u visokom riziku od izbijanja dječje paralize

BANJALUKA, SARAJEVO - Vakcinisanost protiv poliomijelitisa u BiH je ispod optimalnog nivoa, što je svrstava u visokorizične zemlje za izbijanje dječje paralize.

Evropski regionalni odbor pozvao je BiH da preduzme hitne mjere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija.

Tamara Nikićević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ističe za "Nezavisne" da vakcinacija protiv poliomijelitisa spada u obaveznu vakcinaciju djece, koja se sprovodi kod djece sa navršena dva mjeseca života, davanjem tri doze vakcine u odgovarajućem vremenskom razmaku, a zatim dvije doze revakcinacije, sa 18 mjeseci i pred polazak u školu.

"Obuhvat prvom dozom vakcine, u 2023. godini u Republici Srpskoj, iznosio je 94,19 odsto dok je obuhvat kod revakcinacije iznosio 65,49 odsto", navodi Nikićevićeva.

Kako je dodala, kompletna vakcinacije podrazumijeva da dijete treba da primi pet doza vakcine do polaska u školu.

"Vakcinacija protiv poliomijelitisa je značajna, jer sprečava razvoj cerebralne paralize kod djece. Poliomijelitis ili dječja paraliza je veoma zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece do pet godina starosti. Bolest je izazvana virusom koji ulazi u tijelo kroz usta i razmnožava se u crijevima, odakle se širi i napada nervni sistem, a može da izazove potpunu paralizu u svega nekoliko sati", kazala je Nikićevićeva.

Naime, Evropski regionalni odbor pozvao je BiH da preduzme hitne mjere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija.

U odgovoru na ovu preporuku, imenovane su kontakt osobe za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, koje će biti odgovorne za praćenje i sprovođenje mjera za suzbijanje širenja virusa, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U prošloj godini zdravstvene institucije u BiH intenzivno su radile na praćenju i prijavljivanju sumnjivih slučajeva akutne flakcidne paralize AFP, što je ključni indikator za otkrivanje poliomijelitisa.

Iako su svi prijavljeni slučajevi isključeni kao polio, što je potvrđeno analizom medicinske dokumentacije, situacija i dalje zahtijeva povećani oprez i napore za jačanje imunizacijskih programa, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je Godišnji izvještaj za 2023. godinu o stanju i aktivnostima u borbi protiv poliomijelitisa, opasne virusne bolesti koja može izazvati trajnu paralizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije