BiH

BiH kaska za EU u reformi PDV-a

BiH kaska za EU u reformi PDV-a
Foto: Centralna banka | BiH kaska za EU u reformi PDV-a

BANJALUKA, SARAJEVO - U prethodnih 15 godina Evropska unija je sprovela niz značajnih reformi sistema poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok je BiH samo nekoliko puta mijenjala Zakon o PDV-u od uspostavljanja 2005. godine.

Ovo je rečeno na jednom od panela na 23. Međunarodnom simpozijumu "Brid(g)e", koji je upriličila konsultantska kuća "Revicon" za stručnjake iz oblasti računovodstva i revizije iz BiH u Neumu.

Inače, najznačajnija izmjena se desila krajem prošle godine kada je udvostručen prag za registraciju za PDV, koji sad iznosi 100.000 KM.

Na ovom simpozijumu je rečeno da ovakav spor tempo promjena produbljuje jaz između bh. i propisa EU, te nije dovoljan da bi BiH ostala konkurentna na tržištu.

Marko Dmitrović, savjetnik "Revicona", ukazao je na konkretne posljedice koje BiH trpi zbog neusklađenosti s EU pravilima.

"Prvo, tu je problem dvostrukog neoporezivanja. Kada primatelj usluga ima sjedište u BiH, dolazi do situacije u kojoj PDV nije plaćen ni u EU ni u BiH. To rezultira gubitkom prihoda za BiH, jer evropske kompanije isporučuju iste usluge u BiH bez PDV-a, što oslabljuje konkurentnost domaćih pružatelja usluga. Drugo, postoji problem dvostrukog oporezivanja kada domaće kompanije pružaju usluge na tržištu EU. Te usluge bivaju oporezovane i u BiH i u zemlji primatelja u EU, što smanjuje konkurentnost, jer domaće kompanije imaju dodatne troškove", ističe Dmitrović.

Prema njegovim riječima, postoje i mjere koje su efikasne u EU, ali nisu adekvatno iskorištene u BiH, poput zajedničke registracije za PDV i mehanizma obrnutog terećenja.

"Ipak, trenutni zahtjevi u BiH su previše rigorozni i zahtijevaju 100% vlasništva matičnog poduzeća nad članicama grupe, što je za mnoge kompanije neostvarivo, posebno bivša državna preduzeća. Druga mjera je mehanizam obrnutog terećenja, koji prenosi obavezu plaćanja PDV-a s prodavatelja na kupca. U BiH se trenutno primjenjuje samo u građevinarstvu, dok EU ovaj mehanizam širi na različite sektore kako bi smanjila porezne prevare i evaziju", kaže Dmitrović.

Izrazio je nadu da će BiH uskoro preduzeti potrebne korake kako bi unaprijedila svoj PDV sistem, čime bi osigurala bolju konkurentnost domaćih kompanija na evropskom i globalnom tržištu.

Iz Kancelarije predsjedavajućeg UO UIO BiH Srđana Amidžića rekli su za "Nezavisne novine" da je do sada Zakon o PDV-u mijenjan ili dopunjavan pet puta u proteklih 15 godina.

"Bilo je na desetine inicijativa godišnje da se dorađuje ovaj zakon i to većinom kako bi se uvela diferencirana stopa PDV-a ili da se ukine ovaj porez na pojedine proizvode. Sve ove inicijative upućuju se Upravnom odboru UIO i na njih iz Uprave daju mišljenje i analize kakav bi one imale efekat u naplati indirektnih poreza, te koliko bi se time uticalo na kontrolu naplate", kazali su iz Kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodali su da većina inicijativa, na osnovu prethodnih procjena UIO i Odjeljenja za makroekonomsku analizu UO UIO, nije dobila podršku članova UO za izmjene Zakona o PDV-u.

"Bivši saziv UO UIO razmatrao je na 48. sjednici, održanoj 25. januara 2021. godine, novi nacrt Zakona o PDV-u i tada je naloženo UIO da izvrši korekcije u skladu sa primjedbama koje su iznesene tokom javnih konsultacija. Ovaj novi zakon ima za cilj da se sistem naplate PDV-a uskladi sa EU standardima i da se olakšaju procedure za poreske obveznike", istakli su iz Kancelarije predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije