BiH

Analiza: Građani jedva čekaju da se sve konačno završi

Analiza: Građani jedva čekaju da se sve konačno završi
Foto: Dražan Pozderović | Analiza: Građani jedva čekaju da se sve konačno završi

BANJALUKA - Još jedna izborna kampanja u Bosni i Hercegovini je iza nas i sudeći prema onome što smo mogli da ispratimo, brzo će se zaboraviti, baš kao i sve prethodne.

Već od ponedjeljka, 7. oktobra, pričaće se ko je pobjednik, ko gubitnik, ko je pokrao izbore, ko je kupio glasače, ko nije radio za stranku ili kandidate, ko će s kim formirati većinu, a građani, za koje su se političari otimali u prethodnom periodu, ostaće samo statistički podatak koji će živjeti u nadanju da će im bar nešto od obećanog biti ispunjeno.

Izborna kampanja kojoj zatvaramo vrata nije se suštinski razlikovala od ranijih. Dominirala su obećanja o boljem životu, prozivanja političkih neistomišljenika, poneka nacionalna tema…

Dakle, ništa spektakularno, a za neke poznavaoce političkih i društvenih prilika čak i dosadno, uz jedno mišljenje koje se u BiH svakako može uzeti kao opšteprihvatljivo, a to je da građani jedva čekaju da se sve ovo završi.

"Izborna kampanja nije bila toliko prljava koliko smo navikli", stav je na prvu Velizara Antića, političkog analitičara.

On ističe da je bilo niskih udaraca i podmetanja među kandidatima, ali ništa više od uobičajenog.

"Zanimljivo je da nije bilo velikih nacionalnih tema u obimu u kome smo navikli. Verujem da je i vlast shvatila da je ta priča izlizana i da im narod više ne veruje", kazao je Antić za "Nezavisne novine".

Ono što još izdvaja da je obilježilo ovu kampanju, jeste odsustvo debata između kandidata, što bi bilo, kako je kazao, veoma važno i korisno. O tome da nema duela/debata, i "Nezavisne" su pisale prije nekoliko dana.

Mladen Bubonjić, komunikolog iz Banjaluke, ocjenjuje kampanju kao već viđenu.

"Mogli smo vidjeti međusobne optužbe za izdaju, obračune, fizičke napade, paljenje automobila. Takođe, po ko zna koji put do sada mogli smo vidjeti i nacionalne teme u kontekstu lokalnih izbora. U nekim lokalnim zajednicama stvorena je atmosfera borbe na život i smrt, dok su druge prošle prilično ispod radara, što smo takođe do sada više puta vidjeli", kaže Bubonjić.

Pored toga, navodi da su političari i političke partije i u ovoj kampanji reciklirali stare izborne slogane i poruke iz ranijih ciklusa.

"U principu, sve je već viđeno, kao i gotovo bezizlazna situacija u kojoj se svi nalazimo", poručuje Bubonjić.

Kao najbolji primjer dosadne, a u pojedinim momentima čak i bizarne kampanje, naši sagovornici navode Banjaluku.

"Tamo smo na momente imali politička prepucavanja oko ama baš svake teme. Banjaluka je tako postala epicentar i čini se najvažniji izborni plijen za sve političke subjekte u Republici Srpskoj. Što je u neku ruku i logično", ističe za "Nezavisne novine" novinar Elvir Padalović.

I on je saglasan sa prethodnicima da su izborne poruke koje su slali političari povremeno iskakale iz domena lokalne politike, pa se pojačavao nacionalni naboj.

"Ali, to je ustaljena praksa i način kako manipulisati biračko tijelo, jer su takve teme sjajan poligon gdje se svašta može obećati, a ništa se ne mora ispuniti. Sve u svemu, vjerujem da građani jedva čekaju da se sve ovo završi, jer sam siguran da većinom ništa pametno nisu čuli ovih dana", zaključio je Padalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije