BiH

Aktuelni načelnik Vukosavlja želi na čelo Modriče

Aktuelni načelnik Vukosavlja želi na čelo Modriče
Foto: Dražan Pozderović | Aktuelni načelnik Vukosavlja želi na čelo Modriče

DERVENTA, VUKOSAVLJE, MODRIČA - Izborna jedinica 4, kojoj pripadaju Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje, na predstojećim lokalnim izborima donijeće nesvakidašnju situaciju u izbornom sistemu u Republici Srpskoj.

Naime, aktuelni načelnik opštine Vukosavlje, Borislav Rakić iz SNSD-a, kandidovaće se u ime SNSD-a za načelnika susjedne opštine Modriča.

Ova, dosad nezabilježena okolnost, proistekla je iz namjere rukovodstva SNSD-a da konsoliduje stranku u Modriči, jer je tamo situacija već godinama konfliktna. Sve je kulminiralo nakon izbora 2020. godine, kada je kandidatkinja ove stranke za načelnika Mara Milošević, inače bivša poslanica u Narodnoj skupštini RS, poražena od aktuelnog načelnika Modriče Jovice Radulovića.

SNSD zbog toga želi da povrati Modriču, kojom je vladao 2016. godine.

Komentarišući cjelokupnu situaciju, Borislav Rakić je ranije rekao da je predložen za načelnika Modriče jer je ocijenjeno da je on "nekonfliktna ličnost", te da je "takva osoba potrebna SNSD-u u Modriči da izgladi i pomiri različite stavove".

Pored toga, tada je pojasnio i da je jedina prepreka da bi bio kandidat to što ima prebivalište u Vukosavlju jer je načelnik, ali da više od 10 godina živi u Modriči i da će, ako bude kandidovan, promijeniti mjesto prebivališta (što je i urađeno do neophodnih rokova za prijavu na izbore).

SNSD je u ovoj situaciji vjerovatno bio vođen i time što je Rakić bez problema pobijedio na izborima u Vukosavlju, pa očigledno vjeruju da bi se to moglo ponoviti i u Modriči. No, nešto će se sigurno pitati i gore pomenuti Jovica Radulović, iz SDS-Volja naroda, koji će imati podršku opozicije, a vjetar u leđa daje mu ubjedljiva pobjeda na prošlim izborima, kada je imao tri hiljade glasova više od kandidata SNSD-a.

Prema informacijama koje posjedujemo, ovo će biti jedini kandidati u Modriči (na prošlim izborima bilo ih je četiri; još su bili Risto Marić iz SP-a, te Gordana Vidović iz Seljačke stranke).

Sada se selimo u susjedno Vukosavlje, gdje će SNSD pokušati da Rakićevog nasljednika dobije u dosadašnjem zamjeniku i v.d. načelnika Dejanu Joviću, koji je i predsjednik OO SNSD Vukosavlje.

Za razliku od lokalnih izbora 2020. godine, na ove izbore je i opozicija kandidovala jedno ime, a to je Bojan Rakić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-Volja naroda.

Građani Vukosavlja imaće mogućnost da biraju i još jednog kandidata, a on je Zekerijah Bahić iz SDP-a i biće zajednički kandidat probosanskih stranaka.

Što se tiče Broda, nezvanične informacije kažu da će na listi kandidata za načelnika biti dva imena. To su Zoran Vidić (SDS-Volja naroda), aktuelni prvi čovjek ove opštine, koji će pokušati da osvoji drugi mandat, i Milan Zečević, predsjednik Opštinskog odbora SNSD Brod.

Preostala lokalna zajednica u Izbornoj jedinici 4, ujedno je i jedini grad, Derventa.

Politička predviđanja kažu da bi gradonačelnička trka mogla da bude i te kako neizvjesna, a prema dostupnim informacijama, u igri su tri kandidata.

Među njima nije aktuelni gradonačelnik Milorad Simić, koji na prethodnim izborima vodio SNSD do tijesne pobjede nad Vladom Kovačevićem iz SDS-a od 382 glasa.

Pošto je Simićevo ime otpalo, SNSD očigledno nije želio ništa da prepusti slučaju, pa će na čelo kolone Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika ove stranke u parlamentu Republike Srpske.

Kandidatura Žunića nije pokolebala Vladu Kovačevića, koji se ponovo kandidovao iz reda opozicije, ovoga puta SDS-Volja naroda (zbog poznatih sankcija).

Osim ove dvojice, Dervenćani će na biralištima moći da biraju i Mila Tadića, koji na izbore izlazi kao nezavisni kandidat.

Još jednom napominjemo da će Centralna izborna komisija BiH u avgustu zvanično saopštiti da li su sva pomenuta imena ispunila sve uslove da budu kandidati na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije