BiH

Adžić: VRS zaustavila agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Srpsku

Adžić: VRS zaustavila agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Srpsku
Foto: Srna | Adžić: VRS zaustavili agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Srpsku

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, u Bok Jankovcu u Gradišci obilježena je 32. godišnjica od odbrane Gradiške od agresije jedinica Hrvatske vojske u kojoj je poginulo 16 boraca Vojske Republike Srpske, a 22 su ranjena.

Gradišku su u jutarnjim časovima tog 8. avgusta 1992. godine, napale jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna", prelaskom rijeke Savu i napadom na srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen, a značaj ove akcije, prema riječima Miodraga Kevića, komandanta Drugog bataljona Gradiške brigade, ima mnogo veći značaj od onog koji se plasira u javnosti.

"Operacija protivnika bila je zamišljena da ovlada ovim prostorom, obezbijedi mostobran i napravi prodor dalje u dubinu teritorije Republike Srpske", naveo je Kević.

Milovan Gagić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske rekao je da je u Bok Jankovcu vođena bitka za odbranu Gradiške i Republike Srpske.

"Taj krvavi trag neprijatelja poznat nama je iz vremena Drugog svjetskog rata na području Kozare, Šušnjara, Prebilovaca i mnogih drugih srpskih stratišta", istakao  je Gagić, dok je Boban Aleksić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Boban Aleksić dodao da lik i djelo 16 heroja VRS živi u nama vječno kroz generacije koje dolaze.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su hrabri borci Vojske Republike Srpske zaustavili agresiju Hrvatske vojske na Gradišku i Republiku Srpsku i istakao da je obaveza pokloniti se njihovoj hrabrosti.

"Srpski borci ugradili su svoje živote u temelje Republike Srpske, da bi danas postojala Srpska, kao garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima. Ovo je jedno od mnogih mjesta na prostoru Gradiške i Republike Srpske koja pokazuju da je srpski narod u svim prethodnim ratovima bio stradalnički i da je nad njim izvršen genocid, da su Srbi pretrpjeli ogromne gubitke djece, boraca i civila", kazao je Adžić, prenosi Srna.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, poručila je da šta god radili i gradili u Republici Srpskoj, uvijek smo dužni da se sjetimo onih koji su nam omogućili da živimo u miru i slobodi.

"Prije svih, danas se moramo sjetiti naših 16 stradalih heroja sa Bok Jankovca, njihovih ranjenih saboraca, kao i svih onih koji su branili i odbranili Gradišku i Republiku Srpsku. I to ne samo kada obilježavamo godišnjice, poput današnje, već uvijek i na svakom mjestu i zato", naglasila je Cvijanovićeva.

Navela da se kod Bok Jankovca vodila odsudna bitka za odbranu Gradiške.

"Hrvatska vojska je u ranim jutarnjim časovima prešla Savu i izvršila iznenadan i žestok napad na položaje naše vojske. Na njihovo iznenađenje, otpor hrabrih branilaca Gradiške bio je još žešći i odlučniji. Za naše borce, predaja i povlačenje ni u jednom trenutku nisu bile opcija, jer su iza njih bile njihove porodice, prijatelji, komšije, kuće i ognjišta. Nažalost, gubitaka je bilo i na našoj strani. Za odbranu Gradiške i Republike Srpske život je položilo 16 boraca, dok je njih 22 ranjeno", podsjetila je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije