Banja Luka

"Vodovod" Banjaluka: Složene popravke radimo bez kopanja

"Vodovod" Banjaluka: Složene popravke radimo bez kopanja
Foto: Ustupljena fotografija | "Vodovod" Banjaluka: Složene popravke radimo bez kopanja

BANJALUKA - "Vodovod" Banjaluka prvi je u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini primijenio novu tehnologiju u rekonstrukciji cjevovoda i to na cjevovodu profila 150 mm, koji se nalazi između ulica Žarka Zgonjanina i Branka Koščice u naselju Kočićev vijenac, u dužini od 100 metara.

Kako navode, uprkos otežanim uslovima zbog nepristupačnosti terena i blata, radovi su tekli predviđenom dinamikom, te su oni, kako kažu, veoma zadovoljni rezultatima.

"Tokom radova na dva dana smo morali zatvoriti vodu u ulicama Trla, Žarka Zgonjanina i 1.300 kaplara, ali su naše cisterne bile stanovnicima sve vrijeme na raspolaganju. Upravo zbog izuzetno strmog terena podložnog klizištima ovaj cjevovod je bio ranjiv i podložan pucanju instalacija, zato nismo imali mnogo dileme koju ćemo dionicu raditi kada smo ostvarili saradnju s češkom kompanijom 'Wombat', koja je na području Evrope među vodećim kada se radi o ovoj tehnologiji", navode oni.

Kako ističu, na ovaj način izvode se veoma složene intervencije i popravke vodovodnog i kanalizacionog sistema bez kopanja da bi se došlo do cijevi.

"Visokosofisticiranim uređajima, koji se uvode u sistem kroz šahtove, vrši se prvo snimanje unutrašnjosti cijevi, a potom se i interveniše materijalima koji su biološki ispravni i posjeduju sve neophodne sertifikate. Cijev praktično bude iznutra obložena tim materijalom, tako da nema potrebe da se kopa", navode oni, dodajući da je  garancija 70 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije