Banja Luka

Vještačko jezero kod "Delte" u Banjaluci napunjeno vodom (FOTO)

Vještačko jezero kod "Delte" u Banjaluci napunjeno vodom (FOTO)
Foto: Nezavisne novine | Vještačko jezero kod "Delte" u Banjaluci napunjeno vodom

BANJALUKA - Vještačko jezero u najvećem gradskom parku kod Tržnog centra "Delta" napunjeno je vodom iz prirodnog bunara.

Kako kaže gradonačelnik Draško Stanivuković, cijeli sistem je napravljen da se voda kroz bunar uzima iz Vrbasa, koji je od tog mjesta samo na stotinak metara.

"Postoji podzemni bunar i sistemi koji idu od Vrbasa i tako se cijelo vrijeme i puni, i prazni i filtrira voda u jezeru. Tako da tvrdnje da se voda za jezero uzima iz gradskog 'Vodovoda' nisu tačne", kazao je Stanivuković.

 

Ističe da je predviđeno i projektnom dokumentacijom da se vještačko jezero puni vodom iz bunarskog sistema, koji je namjenski iskopan za potrebe punjenja i dopunjavanja jezera.

"Za jezero nije korištena voda iz gradskog 'Vodovoda', odnosno jezero je izvedeno kao potpuno prirodno sa vlastitim ekosistemom, što podrazumijeva i barsko bilje kojem bi smetalo prisustvo hlora u vodi iz 'Vodovoda', te taj resurs nije ni korišten", istakao je on i dodao da je prva faza izgradnje gradskog parka u završnoj fazi i obuhvata izgradnju vodene površine sa pješačkim mostom.

"Jezero je obogaćeno vodenim biljkama i jezerskim fontanama", naglasio je on, dodajući da je park oplemenjen zelenilom, jer su zasađeni drvoredi uz pješačku i biciklističku stazu.

"Cijeli ambijent upotpunile su i dvije pješačke staze, a osim toga, u parku je izgrađeno i dječje igralište, ali i novi park za pse, koji će sada imati više prostora, prirodan hlad, samouslužnu praonicu za pse, mobilijar za igru i klupe", objasnio je on.

Kako dodaje, za sve rekreativce i sportiste tu je i teretana na otvorenom.

"Uz pješačke i biciklističke staze postavljeno je tri tipa klupa za odmor. Prostor parka je dobio i rasvjetu", kazao je Stanivuković, te dodao da je urađen zeleni plato, na kojem je planirano održavanje različitih aktivnosti, koncerata, manifestacija i slično.

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, istakli su da gradske vlasti jezero u parku "kod Delte" pune vodom iz "Vodovoda".

Kako ističe Đajić, prema važećem regulacionom planu na ovom prostoru ne postoji jezero.

"Dakle, rađeno je mimo regulacionog plana, što je nezakonito. Dok su se građani u prethodnom periodu mučili bez vode, ona se sada koristi za vještačko jezero, te je besplatno prosuta ovdje i nije išla preko mjerača vode", rekao je Đajić i dodao da je ovo "Draškov kriminal i samovolja".

Ninković tvrdi da je pomenuta lokacija bila predviđena za izgradnju fudbalskih terena.

"Za ovu lokaciju je predviđeno fudbalsko igralište, za koje je i urađen sloj za stadion i preko toga je Stanivuković nastavio da gradi ovu baru i zemljane radove", kazao je Ninković, dodajući da je bilo neophodno prvo izmijeniti regulacioni plan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije