Banja Luka

Više od 12.000 zahtjeva za kartice za popuste u Banjaluci

Više od 12.000 zahtjeva za kartice za popuste u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Više od 12.000 zahtjeva za kartice za popuste u Banjaluci

Veliko je interesovanje građana za kartice prijateljstva i kartice zdravog djetinjstva, a za deset dana počinju i prve podjele, potvrdila je Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika grada Banjaluka.

Ona je poručila da će biti i dodatnih popusta kroz ovu inicijativu.

"Interesovanje je veliko, a već se prijavilo oko 2.000 građana za kartice zdravog djetinjstva. Za ove kartice zahtjev mogu podnijeti roditelji djece uzrasta do sedam godina, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, samohrani roditelji, kao i trudnice", objasnila je ona.

Kako dodaje, u ovom trenutku je više od 10.000 zahtjeva za kartice prijateljstva za penzionere.

"Sugrađani mogu ostvariti popuste na 'Nešković' pumpama, zatim objektima 'Moja apoteka', 'Zoki komerc', 'Zoki bau', a u 'Zokiju' postoji i odjel za djecu, tu će biti popusti i za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju, samohrane roditelje i roditelje djece do sedam godina", objasnila je ona.

Trenutno se pregovara i sa još nekim zainteresovanim privrednicima.

"Bilo bi poželjno da penzioneri lično kupuju ovim karticama, zato smo i napravili prvo besplatne karte za javni prevoz, kako bi im sve lokacije bile dostupne i kako bi mogli doći", rekla je Savić Banjčeva.

Cijela porodica, kako je precizirala, može da kupuje ovim karticama, ali je bitno da ipak penzioner (nosilac kartice) bude prisutan.

Kako je ranije poručio gradonačelnik Draško Stanivuković, u više od dvadeset prodajnih objekata društveno-odgovornih kompanija koje su ostvarile saradnju sa gradom, ove kategorije moći će ostvariti popuste od pet do 20 odsto i na taj način ostvariti značajne uštede u kućnom budžetu.

"Kroz besplatan javni prevoz penzioner uštedi jednu penziju, a kroz ovu mjeru svaki penzioner će uštedjeti i do tri penzije. Takođe, uštedama na bebi-opremi i hrani roditelji će moći uštedjeti novac u vrijednosti od bar dvije plate", pojasnio je tada Stanivuković.

Predviđene su i značajne uštede pri kupovini lijekova, ali i osnovnih životnih namirnica.

"Hljeb će u radnjama s kojima imamo saradnju moći kupiti za jednu KM, pakovanje jaja koštaće tri umjesto 3,5 KM i slično", pojasnio je on, te dodao da se pri kupovini dječje sjedalice za auto, koja košta 400 KM, uz karticu zdravog djetinjstva ostvaruje popust, te će ona koštati oko 250 KM, a dječja kolica biće povoljnija i do 300 KM.

Penzionerka iz Dragočaja koja je predala zahtjev za karticu prijateljstva raduje se ovoj mjeri, te se nada da će to funkcionisati, ali i da neće morati svaki put da ide lično.

"Ja se slabo krećem, imam bolove u nogama i leđima, te uvijek po namirnice šaljem djecu i unučad. Bilo bi poželjno da mi penzioneri ne moramo svaki put lično kupovati ovom karticom, baš zbog naših zdravstvenih problema", kazala je ona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije