Banja Luka

Veliki interes mališana za radionice zmijanjskog veza u "Dugi"

Veliki interes mališana za radionice zmijanjskog veza u "Dugi"
Foto: Facebook | Veliki interes mališana za radionice zmijanjskog veza u "Dugi"

Humanitarno udruženje žena "Duga" po četvrti put organizuje Malu školu zmijanjskog veza, koja je namijenjena učenicima osnovnih škola.

Potvrdila je ovo za "Nezavisne" Slobodanka Gašić, predsjednica Udruženja žena "Duga", te je dodala da ova radionica traje od 1. jula do kraja avgusta.

"Na radionici će se učiti tehnike zmijanjskog veza, a polaznici će imati priliku da posjete Muzej Republike Srpske, Banski dvor i naravno Univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, te će se upoznati sa tradicijom i lokalnom istorijom", istakla je ona.

Kako je dodala, svi radovi koji budu izrađeni u ovoj školi biće na prodaji na Sajmu starih zanata i na "Kočićevom zboru", a novac od prodaje proslijediće Udruženju "Iskra".

"Svake godine imamo velik broj zainteresovane djece i ove godine se prijavilo oko 25 polaznika", istakla je ona sa zadovoljstvom.

Kako je dodala, učenike Male škole obučavaće njihove članice, instruktorke koje već četvrti put zaredom ljeto provode učeći polaznike tehnici zmijanjskog veza, ali i šta je to empatija i kako da postanu humani.

"Za naše udruženje cijela godina je u znaku zmijanjskog veza, koji proslavlja svoju prvu deceniju kako se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine kao prvo nematerijalno dobro sa prostora BiH", objasnila je Gašićeva.

Kako je dodala, imali su nekoliko radionica kroz koje je prošlo oko 20 studenata i mladih žena koje su željele da savladaju tehniku zmijanjskog veza.

"Posebno smo srećni što sarađujemo sa Udruženjem učitelja Republike Srpske i što smo sa učiteljicama imale jednomjesečnu obuku veza i što ova naša jedinstvenost sve više ulazi u osnovne škole", navela je ona. Kako je istakla, učestvovali su na manifestaciji Noć tvrđava i "Kastrumu", a za Spasovdan imali su i modnu reviju "Umjetnost plavih niti", na kojoj je predstavljena kolekcija mlade neafirmisane modne kreatorke Aleksandre Radišić.

"Do kraja godine imamo u viziji mnogo radionica, modnih revija i predstavljanja našeg udruženja na raznim sajmovima kako u Republici Srbiji, tako i u inostranstvu", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije