Banja Luka

Udruženje "Iskra": Senzorni park otvoren u dvorištu Roditeljske kuće

Udruženje "Iskra": Senzorni park otvoren u dvorištu Roditeljske kuće
Foto: Ustupljena fotografija | Udruženje "Iskra": Senzorni park otvoren u dvorištu Roditeljske kuće

BANJALUKA - U dvorištu Roditeljske kuće u Banjaluci otvoren je senzorni park, igralište prilagođeno potrebama mališana Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Kako kažu iz ovog udruženja, projekat izgradnje senzornog parka u dvorištu Roditeljske kuće "Iskra" pokrenut je krajem 2023. godine.

"Naša zamisao je bila da postojeću neuređenu travnatu površinu pretvorimo u mjesto koje bi bilo podsticajno za psihofizičku aktivnost djece oboljele od raka, a ujedno im omogućilo i mjesto za odmor, međusobnu podršku i komunikaciju", objasnili su oni.

Kako dodaju, zavisno od dijagnoze maligne bolesti, djeca duži period borave u bolničkoj sobi, odvojena od vršnjaka i bez mogućnosti kretanja.

"Kod pojedine djece razvijaju se problemi sa vestibularnim aparatom (specifični organ koji je zadužen za ravnotežu i za informaciju o položaju tijela u prostoru), koncentracijom i vidom. Osim ovih problema, posljedice hemioterapija i terapija zračenjem obuhvataju i tjelesne promjene: prekomjernu gojaznost ili mršavost, slabljenje mišićnog tonusa, anemije i sl., a nekoj djeci zbog vrste malignog oboljenja i pozitivnog ishoda liječenja budu amputirani određeni dijelovi tijela", ispričali su oni.

Sve to, kako kažu, može dovesti do brojnih psihosocijalnih i kognitivnih problema, koji mogu imati negativan uticaj na kvalitet života po završetku liječenja.

"Postavljanjem prilagođene opreme i elemenata željeli smo da omogućimo djeci da kroz igru učestvuju u fizičkim i intelektualnim aktivnostima, te da podstaknemo vježbanje i razvoj narušenih čula kao posljedice liječenja", kazali su oni.

Istraživanja su, kako dodaju, potvrdila da je redovno učestvovanje u fizičkim aktivnostima u pozitivnoj korelaciji s uspjehom u intelektualnim aktivnostima, značajno doprinosi objektivnijem samovrednovanju i može biti jednako efikasno kao i različite forme psihoterapije, posebno u slučajevima liječenja blage i umjerene potištenosti.

"Korišćenje sprava utiče i na samopouzdanje kod djece na način da će imati osjećaj kontrole jer se koriste sopstvenom snagom i mogućnostima. Prilikom oblikovanja senzornog parka korišćeni su prirodni materijali - drvo, biljke, pijesak, zemlja i drugo, a većina sprava postavljena je da bude pristupačna za svu djecu, uprkos posebnosti, te osmišljena da ih zainteresuje i podstakne na istraživanje", rekli su oni, te dodali da je, da bi park zablistao u punom sjaju, preostalo još da obezbijede sredstva za nabavku biljaka koje će upotpuniti sigurnu i opuštajuću oazu za mališane i njihove roditelje.

Vrijednost investicije je 20.000 maraka, a dio potrebnih radova na oblikovanju i uređenju terena obavili su mladi volonteri ovog udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije