Banja Luka

Ružičasti oktobar obilježen u Banjaluci

Ružičasti oktobar obilježen u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Ružičasti oktobar obilježen u Banjaluci

BANJALUKA - Dijeljenjem letaka i roza mašnica na Trgu Krajine u Banjaluci Savez žena oboljelih od raka dojke "Iskra" obilježio je Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke.

Obilježavanju su u ime grada Banjaluka prisustvovale Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, Adriana Basara, portparolka i Mira Kecman, saradnica za zdravstvo u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

"Želimo posebno da istaknemo ulogu grada u kreiranju programa prevencije karcinoma dojke kao jednog od najbitnijih aspekata našeg djelovanja, zajedno sa Domom zdravlja. Takođe, i tokom naredne kampanje "Za život žena" u martu cijelu sedmicu posvetićemo zdravlju žena i očekujemo da će kroz kreiranje sadržaja 'Iskra' biti naš partner", kazala je Šukalova.

Grad Banjaluka, kako je navela Basara, podržava ovakve aktivnosti, koje promovišu zdravlje i koje su za dobrobit građana.

Naime, ružičasti oktobar je mjesec posvećen podizanju svijesti o karcinomu dojke, jednoj od najučestalijih malignih bolesti kod žena širom svijeta.

Ovom globalnom inicijativom nastoji se edukovati javnost o važnosti ranog otkrivanja bolesti, preventivnim pregledima i podršci oboljelima.

Tim povodom, u Edukativnom centru porodične medicine u objektu Poliklinike Doma zdravlja organizovana su i predavanja pod nazivom "Holistički pristup prevenciji raka dojke". Ova predavanja su namijenjena učenicama završnih razreda Srednje medicinske škole u Banjaluci, s ciljem edukacije o prevenciji karcinoma dojke i promociji zdravih životnih navika.

Podsjećamo, oktobar, kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, počeo je osvjetljenjem zgrade Gradske uprave, koja je 1. oktobra svijetlila u roza boji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije