Banja Luka

Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće uputili Stanivukoviću nekoliko pitanja

Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće uputili Stanivukoviću nekoliko pitanja
Foto: Pixabay | Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće uputili Stanivukoviću nekoliko pitanja

BANJALUKA - Roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće u Banjaluci navode da je iz njima nepoznatnih razloga prestala komunikacija sa Gradskom upravom, te kako kažu nisu imali izbora nego da se gradončelniku Drašku Stanovukoviću obrate zvaničnim putem.

Naime, roditelji su gradonačelniku Stanivukoviću uputili nekoliko pitanja na koje im, kako navode, gradski menadžer Bojan Kresojević nije odgovorio.

"Šta se dešava sa obećanjem da će se subvencije za djecu koja pohađaju privatne PU od 1. jula povećati na 100/300/500 KM, a od 1. avgusta na 150 KM?

1. jul je za nekoliko dana, a koliko smo informisani Odluka još nije objavljena u Službenom glasniku BL, pa se pitamo koliko je to uopšte onda izvodivo i da li je to bila samo medijska predstava i lažno obećanje? Mnogo roditelja nam se javilo privatno, ali i susreću nas na ulici i izražavaju

sumnje, opravdane sumnje, da je ovo sve politička igra čiji su predmet naša djeca i mi sami. Tačnije, ne vjerujemo da će išta biti od svega ovoga nakon izbora?", upitali su roditelji.

Kako dodaju, o Rezoluciji i dodatnim prihodima  trebalo je da se raspravlja na vanrednoj sjednici, sa isključivo jednom temom - vrtići.

"Sada ste se ipak odlučili za redovno zasjedanje. Već smo ušli u posljednje dane juna, a u javnosti nema vanredne, ali ni redovne sjednice. Šta je odlučeno na kraju i kada možemo očekivati raspravu u Skupštini na ovu temu?", navode oni.

Roditelji su takođe upitali, šta sa slučajem Zvjezdica?

"Čeka se rješenje za slučaj PU Zvjezdica, a većina roditelja se predaju ili snalaze na druge načine. Roditeljima čija djeca pohađaju PU Zvjezdica je istekao rok za potpisivanje aneksa, zaključno sa 20. junom 2024. Prema komentarima u javnosti, većina roditelja je potpisala aneks i to iz dva osnovna razloga, prvi jer nemaju alternativu, odnosno nemaju gdje da smjeste djecu dok oni obavljaju svoje poslovne obaveze, pa čak ni do oktobra, ukoliko vjeruju da će Grad ispuniti obećanje i obezbijediti mjesto za njihovu djecu, dok je drugi   možda i veći razlog, je taj što nemaju povjerenja u GU i obećanja o riješavanju ovog problema. Jednostavno rečeno, ne vjeruju Vam", navode roditelji.

Kako dodaju, ovu borbu su pokrenuli sa ciljem se zaustavi diskriminacija.

"Pokrenuli smo ovu borbu sa prvim i osnovnim a to je da se zaustavi diskriminacija.

Sa odlukom da se prilikom upisa u JU Nataša 2 i JU Paprikovac 1 i 2, prednost daje djeci koja budu ispisana iz PU Zvjezdica, dok vi  ponovo vršite diskriminaciju nad djecom ovog grada i ovim putem apelujemo da to prestanete i da nađete drugi način za rješavanje ovog problema", navode oni.

Takođe, oni su upitali šta će biti sa rebalansom?

"Kada je u planu da se Rebalans budžeta Grada za 2024. nađe u Skupštini i da se njegovim usvajanjem izmire dugovanja koja imate prema roditeljima na ime subvencija za prethodnu godinu? Rekli ste da nije politički trenutak za Rebalans, a mi Vas pitamo kada će biti? Roditelji su ogorčeni zbog neizmirenja obaveza već duže od pola godine i to je jedan od razloga zbog čega ne vjeruju u iskrenost obećanja o povećanju i u konačnici izjednačavanju subvencija.

Kako da vjerujete nekome ko vam nešto duguje duže od pola godine i ne pokazuje namjeru da se taj dug isplati?", upitali su roditelji Stanivukovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije