Banja Luka

Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima smatraju da su obmanuti

Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima smatraju da su obmanuti
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima smatraju da su obmanuti

BANJALUKA - Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima smatraju da su obmanuti jer su ovaj mjesec dobili subvenciju od 60 KM, iako im je rečeno da se od jula ova subvencija povećava na 100 KM.

Prema riječima nezadovoljnih roditelja u utorak, 23. jula, isplaćena je subvencija za jul 2024. godine.

"Ova subvencija je, prema odluci gradonačelnika, objavljena u 'Službenom glasniku Banjaluke', te je trebalo da iznosi 100 KM, odnosno 300 KM za dvoje djece u privatnim predškolskim ustanovama, međutim, isplaćeno je samo 60 KM, kao i do sada. Do juče je za ovu godinu isplaćeno šest subvencija, a na osnovu prethodnih izjava gospodina Bojana Kresojevića, u ovoj godini subvencije se isplaćuju u mjesecu za taj mjesec, što znači da je jučerašnja subvencija bila za jul i da odluka o povećanju subvencija nije ispoštovana, a roditelji žele da znaju zbog čega", kazali su roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima.

Dodaju da predstavnici Gradske uprave ne mogu reći da je jedna od ranije isplaćenih subvencija u stvari dug za prošlu godinu, jer su u nekoliko navrata rekli da bez usvajanja rebalansa budžeta za 2023. godinu nije moguće isplatiti dug od tri subvencije za 2023. godinu.

"Kako smo već daleko u 2024. godini, više ni ne vjerujemo da će dug iz 2023. godine biti isplaćen, ali od svojih prava ne odustajemo", kazali su oni.

Naglašavaju da je tema subvencija za privatne vrtiće odavno trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada, ali i pored raznih obećanja, i sa jedne i sa druge strane, to se nije desilo.

"Pravi razlog ne znamo, samo znamo da i jedna i druga strana okrivljuju jedni druge i da nas i našu djecu koriste radi političkog 'prepucavanja' i skupljanja predizbornih poena, što im za sada ide jako loše. Pozivamo i predstavnike Gradske uprave i rukovodstvo Skupštine grada da nađu druge teme za političke sukobe, a da za naš problem, koji je odavno postao egzistencijalni, nađu  zajednički stav, odnosno rješenje u što kraćem roku", istakli su oni.

Kako dodaju, uplate subvencija za 2024. su krenule od februara i uplaćene su odmah dvije, pa su uplaćivane dalje u mjesecu za tekući mjesec.

"Od drugih roditelja smo dobili informacije da je ova uplata sedma po redu za 2024, a prema najavama gradonačelnika i menadžera uplate za jul su trebale biti 100 i 300 KM, a ne 60 i 120 KM. Prema tome, laž je da će od jula biti povećanje. Ukoliko se pojave u javnosti sa pričom da je jedna od ovih sedam uplata iz 2024. dio duga za 2023, to je krivično djelo. Jer, bez rebalansa ne mogu da plaćaju dugovanja iz 2023. U nekoliko navrata su nam gradonačelnik i menadžer napomenuli da će kompletno dugovanje za 2023. biti isplaćeno odjednom, čim bude usvojen rebalans za 2024", objasnili su oni.

Prema riječima Bojana Kresojevića, gradskog menadžera, subvencije su uplaćene za jun, a uplata od 100 KM za jul biće najkasnije do 5. avgusta.

"Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine", rekao je on, te dodao da je pitanje da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi politički interes?

"Pojedinci su 'uplašeni' da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe", istakao je on.

Kako dodaje, pitanje isplate prošlogodišnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu.

"Ovo je prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala ih na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci", pojasnio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije