Banja Luka

Respiratorna infekcija vlada Banjalukom, prisutan i kovid

Respiratorna infekcija vlada Banjalukom, prisutan i kovid
Foto: Pixabay | Respiratorna infekcija vlada Banjalukom, prisutan i kovid

BANJALUKA - Povećan je broj pacijenata sa različitim vrstama respiratornih infekcija, a još uvijek se dijagnostikuje i kovid-19, potvrdili su ovo iz Javne zdravstvene ustanove (JZU) Dom zdravlja u Banjaluci.

"U zadnje vrijeme u Banjaluci broj pacijenata sa različitim vrstama respiratornih infekcija je povećan, a kod nekih pacijenata postoje udruženi simptomi respiratorne i crijevne infekcije", potvrdila je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u JZU Dom zdravlja u Banjaluci, za "Nezavisne novine".

Kako dodaje, najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju porodičnom doktoru su uobičajeni simptomi respiratorne infekcije.

"Obično su to povišena temperatura, bolovi u grlu, curenje nosa, glavobolja, kašalj, bolovi u mišićima i kostima", objasnila je ona.

Prema njenim riječima, intenzitet tegoba je različit kod pojedinih pacijenata, tako da blagi slučajevi respiratorne infekcije i bez povišene temperature se uglavnom i ne javljaju na ljekarske preglede.

"Pacijenti sa izraženijim simptomima dolaze na preglede te im se najčešće dijagnostikuju upale ždrijela, sinusa, bronhitisi i rjeđe upale pluća", istakla je ona.

Uzročnici respiratornih infekcija su, kako ona kaže, uobičajeni respiratorni virusi, ali se još uvijek  dijagnostikuje i kovid-19, uglavnom sa blagim kliničkim slikama.

"Pacijentima koji imaju respiratornu infekciju se savjetuje kućno liječenje 48-72 sata, uzimanje antipiretika, analgetika, mirovanje, dosta tečnosti", objasnila je Stanetićeva.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja simptoma, ili dođe do pogoršanja kliničke slike, kako ona dodaje, obavezno treba da se jave na ljekarski pregled.

Prema riječima jedne Banjalučanke koja je imala respiratornih problema prije nekoliko dana, dok je čekala u Domu zdravlja, bilo je mnogo osoba sa istim tegobama.

"Takođe mnogo mojih prijateljica imalo je iste simptome. Imala sam temperaturu, boljeli su me grlo i sinusi, ali srećom nakon odlaska doktoru i korištenja antibiotika, upala je nestala", istakla je ona.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije