Banja Luka

"Radosnica" najposjećenija škola za trudnice na teritoriji BiH

"Radosnica" najposjećenija škola za trudnice na teritoriji BiH
Foto: Pixabay | "Radosnica" najposjećenija škola za trudnice na teritoriji BiH

BANJALUKA - Jedna mala banjalučka škola danas je postala najposjećenija škola za trudnice na teritoriji BiH.

Istakla je ovo Vlatka Bojanić, mr zdravstvene njege i predsjednica UG "Radosnica" Banjaluka,  za "Nezavisne novine" te dodala da škola za trudnice "Radosnica" postoji već više od 13 godina.

"Uspješno se bavimo psihofizičkom pripremom trudnica za porod, kao i mladih bračnih parova za prve dane roditeljstva. Partneri su vrlo zainteresovani za nastavu i dolaze u sve većem broju, što i jeste primarni cilj našeg rada", objasnila je ona. 

Dodala je da od perioda pandemije "Radosnica" sprovodi i online nastavu te se trudnice mogu svakog prvog u mjesecu pridružiti putem društvenih mreža i potpuno besplatno pohađati teoretski program pripreme za porod.

"Svakog mjeseca se upiše 100 trudnica na edukativni program. Kroz online program prošlo je više od 6.000 trudnica. On obuhvata predavanja brojnih stručnjaka iz oblasti reproduktivnog zdravlja žena. U našem timu su ginekolozi, babice, pedijatri, anesteziolog, psihijatar, psiholog, stomatolog, farmaceut, logoped, mr zdravstvene njege, što čini multidisciplinarni tim koji može odgovoriti na sve izazove koje nosi ovaj posao", istakla je Bojanićeva te dodala da se timu pridružila i advokatica koja besplatno savjetuje polaznice iz oblasti radnog i socijalnog prava.

"Takođe, one uče tehnike disanja koje su nezaobilazni dio u porođaju, kao alati kojima se bol može umanjiti ili kontrolisati tokom porođaja", pojasnila je ona.

Kako kaže, u školi "uživo"  zadržali su vježbe za trudnice, kao i vježbe za mame i bebe.

"To su programi koji zahtijevaju individualni pristup, angažman i odgovornost te je neophodno  da se planiraju  i izvode pod nadzorom. Takođe, u školi su i praktični časovi njege novorođenčeta. Na tim časovima budući roditelji uče na demonstrativnim lutkama kako da okupaju bebu, presvuku, izmasiraju stomačić te osnove pravilnog postupanja ili 'rukovanja' sa bebom", kazala je ona.

Dodala je da se tate posebno ističu, oni žele da što bolje i više nauče.

"Osjeti se posebna energija koju ti ljudi nose, strah pomiješan sa srećom, uzbuđenje, čuđenje, smijeh, a nama to daje motivaciju da radimo sa jednakim žarom kao da smo tek počeli", ispričala je ona.

Trudnice, kako kaže, odlaze i u obilazak porodilišta UKC, razgovaraju sa osobljem o onom što će ih dočekati kada porođaj krene, što je važno kako bi se strah od poroda umanjio.

"'Radosnica' je osnivač  i idejni tvorac prvih trudničkih događaja u BiH pod nazivom 'Panel za trudnice'. Prvi organizovani događaj bio je 2016. godine i predstavlja preteču svih današnjih događaja za trudnice", kazala je Bojanićeva.

Kako je istakla, to je događaj prepoznat od  strane struke i, što je najvažnije, trudnica, jer su bezuslovnim naporom izgradili identitet ovakvog vida edukacije, autentičnost i kredibilitet koji se prepoznaje širom BiH.

"'Panel za trudnice' predstavlja besplatni, informativni dan o trudnoći, porodu i roditeljstvu! Možemo najaviti dva velika događaja, 24. oktobra 'Panel za trudnice' u Travniku, a 11. novembra družimo se u Doboju. Ono što je najvažnije, panel je mjesto dobrih susreta, pun ljubavi i podrške koju možemo pružiti trudnicama, i one nama, jer u ovoj priči učimo jedni od drugih", istakla je ona.

Poruka za sve trudnice je, kako je dodala, da uživaju u trudnoći, opuste se i raduju, a za sve druge tegobe, nedoumice ili želju da podijele svoja razmišljanja pozvala ih je da se upišu u školu za trudnice te ukažu povjerenje zdravstvenim radnicima sa višegodišnjim iskustvom u radu sa trudnicama.

"Cilj nam je isti, zdrava mama - zdrava beba!", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije