Banja Luka

"Psi u azilu u Banjaluci imaju hrane, potrebno im je druženje sa ljudima"

"Psi u azilu u Banjaluci imaju hrane, potrebno im je druženje sa ljudima"
Foto: Grad Banjaluka | "Psi u azilu u Banjaluci imaju hrane, potrebno im je druženje sa ljudima"

BANJALUKA - Problem napuštenih životinja je nažalost hroničan problem u cijeloj BiH, te se svaka jedinica lokalne samouprave sa ovim pitanjem nosi kako može. Banjaluka kao najveći grad u Republici Srpskoj svakako prednjači u tome, ali kao i svako drugi, mi i kao takav grad imamo obavezu da budemo primjer i svim drugim lokalnim zajednicama. Poručeno je ovo iz Odjeljenja za komunalne poslove, koji su naglasili i to da se konstantno radi na unapređenju uslova u gradskom azilu na Manjači.

"Banjaluka je možda i jedini grad u Srpskoj koja ima javni gradski azil, a koji je namjenski uređen za ovu namjenu. Podsjećamo i na to da ulažemo godišnje oko 200 hiljada KM za hranu, održavanje samog azila, higijeničarsku službu, veterinarske usluge i mnoge druge usluge", dodali su iz ovog Odjeljenja.

Ističu i to kako godinama unazad azilom upravlja veterinarska ambulanta koja ima ugovor sa gradom.

"Volonteri su dali prijedlog da samim azilom i higijeničarskom službom upravlja grad, a da se samo liječenje pasa koji borave u azilu prepusti veterinarskoj ambulanti. Kada je u avgustu istekao važeći ugovor, raspisan je novi tender pod uslovima kako su predložili upravo volonteri i udruženja. Grad je već zaposlio tri osobe koje rade u azilu. Azil je i otvoren za posjete svakim radnim danom i vikendom",  dodaju iz resornog Odjeljenja.

Povezana vijest:

Alarmantno stanje u azilu na Manjači: Psi umiru od gladi (VIDEO)

Iz ovog Odjeljenja napominju i to kako upravo volonteri dolaze svaki dan, pomažu u šetnji pasa, rade i određene radove, pribavljaju donacije, pa čak i donose hranu.

"Moramo da naglasimo i to da su svi psi nahranjeni, ali većina njih nije došla iz toplog doma, već sa ulice, gdje su prošli golgotu, a mnogi su upravo u azil došli povrijeđeni, bolesni, baš kao i pas koji se nalazi na snimcima koji kruže internetom.Dakle, sve fotografije koje kruže internetom pasa iz azila, nisu slike pasa koji su takvi od boravka tamo, već su takvi došli i upravo njima treba sada briga svih nas da ih spasimo, što radnici azila i volonteri čine svaki dan" dodaju iz Odjeljenja.

Poručuju još jednom kako psima u azilu nije potrebna hrana – već druženje i kontakt sa ljudima.

Treba napomenuti i to da je udomljavanje psa iz azila besplatno i jednostavno, Zainteresovani sugrađani koji žele da udome psa upravo iz azila, odnosno svi oni koji žele na lakši način da odaberu svog ljubimca dodatne informacije o udomljavanju pasa mogu dobiti radnim danima u Odjeljenju za komunalne poslove putem telefona: 051/244-526 i 065/690-857, kao i putem i-mejl adrese: [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije