Banja Luka

Počela izgradnja centra kulturnih i kreativnih industrija

Počela izgradnja centra kulturnih i kreativnih industrija
Foto: Ustupljena fotografija | Počela izgradnja centra kulturnih i kreativnih industrija

BANJALUKA - Počela je izgradnja centra kulturnih i kreativnih industrija Banjaluke, koji će se nalaziti na mjestu nekadašnje tržnice u naselju Lazarevo.

Kako je poručio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ovo je projekat o kojem se dugo priča, a koji će biti realizovan na zadovoljstvo mnogobrojnih kulturnih radnika i umjetnika.

"Želim da zahvalim ljudima koji su kandidovali ovu ideju Evropskoj uniji, koja je ovo i podržala. Riječ je o još jednom centru kulture, odnosno o kreativnom centru umjetnosti. Ovo je hram kreativnosti, umjetnosti za sve one koji žele da proizvode umjetnost, film, muziku. Grad će sprovoditi kompletnu logistiku. Ovim projektom dobijamo novi centar okupljanja, mjesto gdje mogu da budu održane predstave, filmovi, mjesto gdje će mladi ljudi moći da zarađuju i napreduju", kazao je Stanivuković.

Dodao je i to da je riječ o višemilionskom projektu.

"Radi se o objektu spratnosti od tri etaže, što je dovoljno za sve", dodao je on.

Mario Milanović, jedan od koordinatora na ovom projektu, naglasio je da je ovo centar za proizvodnju novog kulturnog sadržaja.

"Hvala na razumijevanju i podršci Evropske unije za ovaj projekat, kao i Banjaluci. Ovaj centar je namijenjen za produkciju i proizvodnju novog kulturnog i kreativnog sadržaja za razvoj muzičke industrije, koji će zapošljavati veliki broj umjetnika, muzičara, audio-inženjera, producenata. Imaćemo studio za video-produkciju, salu za ples, auditorijum sa više od 300  mjesta za sjedenje i slično.

Biće tu i sala za edukaciju i mentorske programe, koje smo već osmislili u saradnji sa regionalnim i svjetskim stručnjacima", zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije