Banja Luka

Otvorena Kuća Milanovića: Banjaluka dobila novi hram kulture (FOTO, VIDEO)

Otvorena Kuća Milanovića: Banjaluka dobila novi hram kulture (FOTO, VIDEO)
Foto: Grad Banjaluka | Otvorena Kuća Milanovića: Banjaluka dobila novi hram kulture (FOTO, VIDEO)

Prvi kulturni centar nakon Banskog dvora – Kuća Milanovića večeras je, u prisustvu brojnih zvanica i sugrađana, svečano otvorila svoja vrata.

“Ako se nešto čeka jedan vijek, onda je to nešto zaista veliko. Banjaluka nakon jednog vijeka dobija prvi hram kulture. Kuća koja je trebalo da bude porušena, sada sija. Profesor Pevulja nam je prvi dao ideju za obnovu Kuće Milanovića, jer je i prof. Branko Milanović vjerovao u njega i ja vjerujem i on će biti prvi upravnik Kuće Milanovića”, kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Napomenuo je da u ovom centralnom dijelu Banjaluke samo prije dvije i po godine nije bilo ni predivnog šetališta, ni Parka knjige sa spomenikom Kulinu banu i evo danas uz sve to imamo i prvi kulturni centar.

“Ova Kuća biće sjedište kulturnog, intelektualnog i umjetničkog izražaja i stvaralaštva svih onih koji su mislili da u ovom gradu nemaju mjesto. Zauvijek će ovom Kućom biti otvorena vrata svakom umjetniku, i znanom i neznanom. Ovo je kuća svih nas, svakog Banjalučanina. Sada kada otvorimo ova vrata, ona će uvijek biti otvorena”, naglasio je gradonačelnik.

Kako je kazao, ovo je i muzej, jer će ovdje biti ne samo povremene postavke, nego i stalna postavka znamentih Banjalučana, onih koji su stvarali ovaj grad.

“Nema čovjeka bez kulture i kažu da je kultura kolektivno sjećanje i pamćenje jednog naroda. Zato sam ponosan što nakon stotinu godina dobijamo jedan ovakav objekat”, kazao je gradonačelnik.

Pozvao je sve građane da dođu ovdje i prate program i sadržaje, koji će biti ponuđeni.

“Nema mjesta za male snove, za male ciljeve, moramo da gradimo svaki segment ovog grada i da čuvamo kulturu i istoriju našeg grada”, zaključio je gradonačelnik.

U ime članova porodice Milanović, Ranka Milanović – praunuka Save Milanovića koji je sagradio kuću, kazala je da joj je čast što je danas ovdje sa majkom Ljerkom.

"Žao mi je što nije ovdje i moja sestra Rajna, koja je hroničar naše porodice i zaslužna o svemu što mi znamo o istoriji naše porodice. Ovaj novi sjaj daleko, prevazilazi onaj stari sjaj kuće. Prosto je nestvarano biti svjedok ovog veličanstvenog preobražaja. Oprostili smo se od ove kuće još prije pola vijeka kada je kuća predviđena za rušenje, jer je navodno bila jako oštećena u zemljotresua. Ipak, nije bila srušena i mi smo decenijama gledali kako se pomalo ruši", istakla je Ranka Milanović.

Stoga, kako je istakla – ovaj poduhvat Grada za njih je zaista ravan čudu, prije svega, tim što je namjera da ova kuća služi kulturi.

“Čast nam je da Kuća, koja nosi naše porodično ime, sada pripada Banjoj Luci i Banjalučanima i svima koji vole i šire kulturu i umjetnost”, navela je i ona i izarzila zahvalnost gradonačelniku i njegovom timu, kao i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog, kako je kazala – čuda.

Prvi upravnik Kuće Milanovića, prof. Duško Pevulja rekao je da je otvaranje jedne nove kulturne institucije uvijek bio događaj od najvišeg kulturnog značaja.

“U nju treba da dolaze prvi ljudi naše kulture, književnosti i duhovnosti. U njoj treba da se raspravlja o najvažnijim nacionalnim pitanjima važnim za čitav naš nacionalni prostor. S druge strane, ovo treba da bude i gradska institucija, da njeguje uspomenu na prve ljude i najznačajnije događaje iz prošlosti”, rekao je prof. Pevulja.

Zahvalio je gradanačelniku i saradnicima, što su kako je kazao – „spremno odgovorili na izazov koji je bio pred njima i što danas gledamo u ovo reprezentativno zdanje i uvjereni smo da će to biti kulturna, nacionalna i gradska institucija“.

“Ovo je poseban dan za Banjaluku, znam to i kao čovjek i kao stanovnik ovog grada, ali i kao istoričar književnosti i culture”, zaključio je prof. Pevulja.

Podsjećamo, Kuća Milanovića je za Grad Banaluku izuzetno važan objekat i ima arhitektonski, ambijentalni, ali i istorijski značaj s obzirom na to da se nalazi u zoni zaštite i da datira još iz perioda Austro-Ugarske, tačnije iz 1893. godine

Završetkom obnove Kuće „Milanovića“, uz dva nedavno otvorena parka – „Knjige“ i „Oslobođenja“, te uređenim šetalištem, ovaj dio grada dobija potpuno novu, zaokruženu ambijentalnu cjelinu, koja će kao takva biti najljepša razglednica grada.

Obnovu su zajedno finansirali Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske.

U okviru večerašnjeg prigodnog programa nastupili su „Libertango“, Natalija Todorović i Radovan Ivanović, dok je specijalni gost bila glumica Mina Lazarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije