Banja Luka

Oko 300 mladih šahista odmjeriće snage na najprestižnijem turniru

Oko 300 mladih šahista odmjeriće snage na najprestižnijem turniru
Foto: Ustupljena fotografija | Oko 300 mladih šahista odmjeriće snage na najprestižnijem turniru

Mladi šahisti će i ove godine u Banjaluci odmjeriti snage na najmasovnijem i najprestižnijem šahovskom turniru na Balkanu, četvrtom Međunarodnom šahovskom festivalu "Trofej Banjaluke 2024".

Prema riječima Nemanje Šipke, direktora turnira i predsjednika Gambita, šahisti su iz Banjaluke, Sarajeva, Beograda, Podgorice, Zagreba, Pančeva, Vukovara, Prijedora, Jajca, Teslića, Doboja, Obudovca, Dervente, Brčkog, Bijeljine, Pala, Foče, Nevesinja, Križevaca i Novih Banovaca.

"Ovaj festival je prošle godine okupio u dva dana 275 učesnika iz četiri države i 21 grada", istakao je on.

Kako dodaje, Banjaluka će i ovog posljednjeg vikenda u avgustu biti domaćin 4. Međunarodnog šahovskog festivala "Trofej Banjaluke 2024". "Turnir je najznačajnija manifestacija Šahovskog kluba Gambit, a biće održan 24. i 25. avgusta u kristalnoj sali hotela 'Bosna' u centru Banjaluke", rekao je Šipka za "Nezavisne".

Predviđena su, kako kaže, dva takmičenja ekipno i pojedinačno, i ukupno devet odvojenih turnira, a ova jedinstvena manifestacija namijenjena je djeci do 18 godina starosti.

"U petak, 23. avgusta 2024. godine, u popodnevnim časovima predviđen je dolazak gostujućih ekipa, dok će u subotu, 24. avgusta, biti odigrana tri ekipna turnira do 10, 14 i 18 godina", istakao je on.

Svečano otvaranje je, kako navodi, u 10 časova, nakon čega se igra prvo kolo.

"Istog dana u večernjim časovima biće organizovan Open Blitz turnir tri minuta po igraču i dvije sekunde po potezu. U nedjelju, 25. avgusta, biće odigrano šest pojedinačnih turnira do osam, 10, 12, 14, 16 i 18 godina. I drugog dana turnir će svečano biti otvoren u 10 časova", objasnio je on, te dodao da će na turniru biti odigrano devet kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od osam minuta po igraču i četiri sekundi za svaki odigran potez.

"Naš osnovni cilj je da u dva takmičarska dana ugostimo oko 300 djece. I ove godine potrudili smo se da organizacija turnira bude na vrhunskom nivou kako bi svi takmičari uživali, upoznali se sa svojim vršnjacima, stvorili nova prijateljstva i ono najvažnije, vratili se iz Banjaluke sa pregršt lijepih uspomena", zaključio je Šipka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije