Banja Luka

Održan Vidovdanski sabor u Banjaluci, nastavak sutra u Manastiru Gomionica

Održan Vidovdanski sabor u Banjaluci, nastavak sutra u Manastiru Gomionica
Foto: Grad Banjaluka | Održan Vidovdanski sabor u Banjaluci, nastavak sutra u Manastiru Gomionica

Uz bogat kulturno-umjetnički program na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja održan je Vidovdanski sabor, a program obilježavanja Vidovdana biće nastavljen i sutra, 28. juna u Manastiru Gomionica.

Zajedno sa brojnim sugrađanima večerašnjem programu prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što Banja Luka praznuje i proslavlja Vidovdan.

“Iz godine u godinu Vidovdan se obilježava uz kvalitetniji i bogatiji program i posjećenost je značajno veća što je pokazatelj buđenja nacionalne svijesti. Proslavljajući Vidovdan treba uvijek da gledamo i šta su naši dugoročni ciljevi – očuvanje Republike Srpske, zagledanost u srce Srbije, Kosova i Metohije. Vidovdan je jedna velika visina sa koje se vidi sva naša istorija, ali i naša budućnost“, kazao je Stanivuković.

Dodao je da kao narod moramo dobro pogledati u prošlost i našu istoriju, koja treba da bude motor i pogon za neku bolju budućnost.

Gradonačelnik je iskoristio priliku da pozove sve sugrađane da se pridruže programu obilježavanja Vidovdana, koji će sutra od 18.00 časova biti upriličen u Manastiru Gomionica.

Predsjednik Srbskog sabranja Baštionik Predrag Adamović kazao je da Baštionik već petu godinu zaredom organizuje Vidovdanski sabor u žeai da doprinese obilježavanju ovog značajnog srpskog nacionalnog praznika.

“Drago nam je da Grad Banja Luka već drugu godinu zaredom podržava ovu manifestaciju i ovom prilikom se zahvaljujem Gradu, ali i svima koji podržavaju obilježavanje Vidovdana, rad Baštionika i opstanak Srba na Kosovu i Metohiju”, kazao je Adamović.

On je dodao da su aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Vidovdanskog sabora započele akcijom dobrovoljnog davanja krvi, osim programa u porti Hrama Hrista Spasitelja, a obilježavanje Vidovdana biće nastavljeno sutra u manastiru Gomionica od 18.00 časova, stoji na sajtu Gradske uprave.

Istoričar i naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu dr Nemanja Dević kazao je posebo zadovoljstvo što kao gost iz Beograda prisustvuje obilježavanju Vidovdana u Banjoj Luci.

“Od svojih očeva i djedova naslijedili smo Vidovdansku ideju i naša je dužnost da je prenosimo našoj djeci, koja će joj u budućnosti dati svoj pečat i smisao”, kazao je on.

“Kad su se u Italiji sreli vladika Petar Petrović Njegoš i srpski pisac Ljuba Nenadović kao predstavnici dva kraka Srpstva složili su se da nam je zajedno kuća izgorela na Kosovu i da se dok se ta kuća ne obnovi neće biti ni vitalnog srpstva”, dodao je Dević.

Podsjećamo, program obilježavanja Vidovdana biće nastavljen i sutra, 28. juna u Manastiru Gomionica. Program će započeti večernjim bogosluženjem  u 18.00 časova, nakon čega će u novoizgrađenom amfiteatru biti priređen bogat kulturno-umjetnički program uz nastupe: Petra Božovića, Milana Vasića, Pavline Radovanović, Svjetlane Vidović, Carskim glasovima – djeca sa Kosova i Metohije, te članova Muzičkog ateljea Jelene Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije