Banja Luka

Obučeno 49 trudnica u pet ciklusa

Obučeno 49 trudnica u pet ciklusa
Foto: Pixabay | Obučeno 49 trudnica u pet ciklusa

BANJALUKA - Škola za trudnice i roditeljstvo, u sklopu Doma zdravlja u Banjaluci, ove godine imala je pet ciklusa obuke, koje je pohađalo 49 trudnica.

"Do sada, u 2024. godini, bilo je pet ciklusa obuke, koje je pohađalo 49 trudnica, dok je u 2023. godini bilo sedam ciklusa predavanja u Školi za trudnice i roditeljstvo i pohađalo ih je 109 trudnica", kazali su iz JZU "Doma zdravlja".

Kako dodaju, ova besplatna škola počela je da radi 13. maja 2023. godine.

"Cilj obuke je pružiti podršku budućim majkama i omogućiti im da se osjećaju sigurno i informisano tokom cijelog procesa trudnoće i porođaja. Kroz različite module i radionice, trudnice imaju priliku da nauče o fizičkim promjenama u trudnoći, pravilnoj ishrani, vježbama za trudnice, psihološkim aspektima trudnoće i roditeljstva, kao i praktičnim vještinama kao što su dojenje, njega novorođenčeta i prva pomoć", objasnili su oni, te dodali da školu za trudnice i roditeljstvo čine tri cjeline, a to su škola za trudnice, psihofizička priprema za porođaj i zdravo roditeljstvo.

"Obuku naših trudnica vrši multidisciplinarni tim koji čine doktori i medicinske sestre, tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i našeg Centra za zaštitu mentalnog zdravlja", naveli su oni.

Škola za trudnice i roditeljstvo je, kako kažu, organizovana tako da jedan ciklus traje pet radnih subota od 10 do 11.30 časova.

"Cilj nam je da boljom informisanošću povećamo broj zainteresovanih trudnica koje će pohađati Školu za trudnice i roditeljstvo", pojasnili su oni.

Ideja Škole za trudnice i roditeljstvo je, kako dodaju, promocija zdrave trudnoće i odgovornog roditeljstva, a osnovni cilj je da trudnice lakše prolaze kroz trudnoću, postporođajni period, dojenje i brigu o novorođenčetu zajedno sa svojim partnerom.

"Kroz kontinuiranu edukaciju, uz pomoć specijalizovanih stručnjaka iz brojnih oblasti medicine, radimo na psihofizičkom podizanju kondicije trudnice, porodilje i babinjare kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog stanja poslije poroda", pojasnili su oni.

Aktivnosti se, kako dodaju, sprovode kroz naprednu obuku trudnica o važnosti fizičke i psihičke pripreme za samu trudnoću, porođaj i postpartalni period, usvajanje pozitivnih i suzbijanje negativnih navika i ponašanja, upoznavanje sa značajem pravilne ishrane i higijene u toku trudnoće, upoznavanje specifičnosti života i rada tokom trudnoće, pripremu za zdravo roditeljstvo, ukazivanje na ozbiljnost kontrole zdravlja, a sve u svrhu dobrog zdravlja majke i djeteta.

Iz Doma zdravlja navode da ova zdravstvena ustanova izuzetno brine o promociji zdravlja i prevenciji bolesti, te i ova škola radi u sklopu njihovog Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Sve zainteresovane trudnice, za novi ciklus obuke u Školi za trudnice i roditeljstvo, mogu se prijaviti putem zvanične veb-stranice Doma zdravlja Banjaluka ili putem telefona broj 051/247-323.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije