Banja Luka

Obilježen Međunarodni dan osoba sa povredom kičmene moždine

Obilježen Međunarodni dan osoba sa povredom kičmene moždine
Foto: Ustupljena fotografija | Obilježen Međunarodni dan osoba sa povredom kičmene moždine

BANJALUKA - Međunarodni dan osoba sa povredom kičmene moždine - 5. septembar obilježen je prvi put u Banjaluci, u organizaciji Udruženja STEP, a uz podršku grada Banjaluka i učešće brojnih partnerskih organizacija i institucija.

Ovim je skrenuta pažnja da je potrebno olakšati život osobama sa povredom kičmene moždine, kao i njihovim porodicama, te stvoriti inkluzivnije društvo i pristupačnije okruženje uklanjanjem fizičkih i svih drugih vrsta barijera, uz lakši pristup informacijama.

Dejan Trninić, predsjednik Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda STEP, kaže da je oko 50 odsto povreda kičmene moždine uzrokovano saobraćajnim nezgodama, a ostali najučestaliji uzroci su padovi sa visine i skokovi u vodu, te da ne postoji medicinski tretman kojim bi se u potpunosti izliječile povrijeđene osobe.

"Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda nastoji da ukaže na izazove s kojima se suočavaju povrijeđene osobe, kao i da naglasi važnost prevencije uz sprečavanje povreda kičmene moždine. Prioritet jeste poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite, pristupačnije obrazovanje, veći stepen zapošljavanja i generalno bolji status u društvu", rekao je Trninić, koji je i sam doživio tešku povredu u saobraćajnoj nezgodi.

Nevena Blagojević Podrić, šefica Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice, kazala je da Udruženje STEP realizuje projekte koji povećavaju svijest javnosti o licima sa povredom kičmene moždine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije