Banja Luka

Ninković: Finansijski kolaps Banjaluke

Ninković: Finansijski kolaps Banjaluke
Foto: Anja Vidić | Ninković: Finansijski kolaps Banjaluke

BANJALUKA - Konačno su se pokazale istinitim tvrdnje da je novac u Gradskoj upravi nenamjenski trošen, a to je utvrdio i izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji konsolidovanog godišnjeg izvještaja Grada Banjaluka.

Izjavio je ovo danas Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, te dodao da su se nepravilnosti koje su bile predmet revizije odnosile na javne nabavke i na sam proces sprovođenja istih.

"Kićenje grada je jedna od tih nepravilnosti. Sad zamislite situaciju da neko nosi papire da konkuriše na tender za kićenje grada, a prolazi ispod nakita koji je već postavljen i za koji je neko dobio posao", rekao je Ninković, te dodao da je to samo jedna u nizu spornih javnih nabavki, a posebna pažnja i kršenje zakona kako tvrdi odnosilo se na izgradnju spomenika palim borcima, ali i gradnju novog parka kod Delte koji su "uništili budžet Banjaluke jer sredstva nisu predviđena budžetom".

"Kada je riječ o Spomeniku palim borcima, za tu javnu nabavku uopšte nisu bila obezbijeđena sredstva, iako je rekao da su sredstva obezbijeđena. Zahvaljujem se predsjedniku Republike Srpske Milorad Dodiku i Vladi Republike Srpske koji su obezbijedili sredstva da se projekat završi. Imate saobraćajnice, vodeni park kod Delte koji će izaći na 5 miliona. Nije uopšte predviđen iznos u budžetu, a kamoli da su nađena sredstva za ovaj projekat", poručio je Ninković.

Kako je rekao, Stanivuković je nemilice trošio i zaduživao građane Banjaluke, te je zadužio za milione, ali da nije kraj zaduženjima jer još nema plana otplate duga za 2022. i 2024. godinu.

"Pokušali su da sakriju dug ne manji od 10 i po miliona koje je utvrdila Služba za reviziju. Ovo je samo za 2023. Godinu. Kolika su dugovanja u ove 4 godine, i koliki je stvarni deficit za ove 4 godine jer su podaci koje smo dobili u revizorskom izvještaju samo podaci koje imamo za 2023. Nemamo još podatke od revizije šta se dešavalo u prethodne četiri  godine", istakao je Ninković.

Kako dodaje ovo ne tvrdi Ljubo Ninković ni SNSD,  ovo su javni podaci i činjenično stanje koje je zatekla revizija.

“Ne osjećam nikakvu odgovornost jer sam ja svoj posao završio, jer sam ukazao na nepravilnosti koje su se i dokazale. Za sav ovaj kriminal, kršenje zakona, pribavljanje imovinske koristi trećim licima moraju odgovarati", napomenuo je Ninković.

Poručio je i da od krivične odgovornosti neće pobjeći ni Božana Šljivar, Valentina Aničić i drugi koji su u ovoj "kriminalnoj hobotnici".

"Pitam Draška Stanivukovica gdje je njegov  Tim za reviziju, zašto ga je koristio samo za političke svrhe i pozivam ga da sada stručnjaci dođu, uzmu papire i da vide šta se dešava. Ovo je finansijski kolaps Banjaluke", poručuje Ninković.

Kako je rekao žale mu se i predstavnici autoprevoznika koji su u velikim problemima.

"Žale mi se i autoprevoznici koji su po nagovoru Stanivuković počeli besplatno da voze građane i hoće da prestanu s javnim prevozom, ali ljudi iz Kabineta Stanivukovića upozoravaju da ne treba da prekinu. Kasne i stipendije, a ništa bolja nije ni situacija u gradskim preduzećima. ZIBL nije dozvolio glavnoj reviziji da uđe u ovo preduzeće. A ovi podaci o kojima sam govorio se odnose isključivo na Gradska upravu. Sva gradska preduzeća kojima rukovodi kadar Draška Stanivukovića su u ozbiljnim problemima", kaže Ninković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije