Banja Luka

Nastavljena pozitivna praksa u Banjaluci: Besplatni udžbenici za osnovce

Nastavljena pozitivna praksa u Banjaluci: Besplatni udžbenici za osnovce
Foto: Aleksandar Čavić | Nastavljena pozitivna praksa u Banjaluci: Besplatni udžbenici za osnovce

Četvrtu godinu zaredom grad Banjaluka obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola, te su tako danas uručeni kompleti udžbenika za učenike od petog do devetog razreda Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski".

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, sa saradnicima, uručio je komplete udžbenika, naglasivši da je ovo pozitivna praksa koju je Banjaluka prva uvela.

"Pred početak školske godine želim prije svega da pozdravim sve naše đake, njihove roditelje, naravno i rukovodstvo svih škola na teritoriji grada. Grad Banjaluka nastavlja sa najboljim praksama i sa onim u šta vjerujemo - a to je da treba podržati porodice i naše đake, da im učenje bude što jednostavnije, a istovremeno da podržimo i roditelje da ih pripreme za novi početak, novi razred, novu školsku godinu. Drago mi je i ponosan sam na našu Banjaluku kao najveći grad Republike Srpske, koja je prva imala smjelosti da uvede ovu praksu. Kada su mnogi sumnjali u nas, kako ćemo ovu praksu realizovati, mi smo znali da je to potreba našeg društva i grada i da 11.000 osnovaca ima potrebu za tim. Znali smo da početak svake školske godine ne treba da bude dodatni pritisak za roditelje, kako bi uštedjeli određena sredstva", kazao je Stanivuković.

Kako je dodao, grad izdvaja 700.000 KM da obezbijedi oko 9.000 kompleta udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda.

"Ovo je četvrta godina zaredom da ovo uspješno realizujemo, izdvajamo sredstva i servisiramo sve svoje obaveze na vrijeme. Ovo je za nas veliki početak. Dodatno, u toku je i iscrtavanje pješačkih prelaza na području grada, Banjaluka je i dio dodatnih kampanja kada govorimo o bezbjednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, jer očekujemo veći broj djece na ulicama i trotoarima. Idemo takođe i u kampanju "Veliki početak", dijelićemo i besplatne karte za djecu iz višečlanih porodica i još mnogo toga. Dakle, više od dva miliona KM je direktna podrška porodicama od grada kada pričamo o osnovnom obrazovanju", istakao je Stanivuković.

Ivana Ljubojević, direktorica Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", iskoristila je priliku da poželi srećnu novu i uspješnu godinu svim đacima.

"Mi smo u velikim pripremama za novu školsku godinu, iščekivali smo i dolazak udžbenika, a uskoro počinjemo i sa nastavom. Kao što smo čuli, najvažnija su naša djeca, jer na njima svijet ostaje. Ove godine prvi razred u našoj školi će pohađati 143 učenika", kazala je ona.

Učenica sedmog razreda Katarina Ćosić iskoristila je priliku da u ime svojih drugara zahvali gradu i gradonačelniku na besplatnim udžbenicima.

Naime, podjela udžbenika u banjalučkim osnovnim školama već je započela prije nekoliko dana, a skladu sa Planom isporuke Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Podsjećamo, već tradicionalno pred početak školske godine održava se i centralna manifestacija pod nazivom "Veliki početak", kojom se na simboličan način, koncertom i podjelom besplatnih udžbenika, obilježava početak školske godine.

Zahvaljujući odgovornim učenicima banjalučkih osnovnih škola, koji su tokom protekle godine sačuvali udžbenike, djeca iz zainteresovanih lokalnih zajednica širom Republike Srpske dobiće na poklon oko tri hiljade kompleta očuvanih udžbenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije