Banja Luka

Naše mjesto gdje je vrijeme uvijek isto – "krivi sat"

Naše mjesto gdje je vrijeme uvijek isto – "krivi sat"
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Naše mjesto gdje je vrijeme uvijek isto – "krivi sat"

Svi mi imamo neka svoja posebna mjesta. Mjesta gdje se u pravo vrijeme srećemo sa pravim ljudima. Ali na jednom mjestu u našem gradu svoja druženja dogovaraju Banjalučani svih generacija – kod sata koji pokazuje uvijek isto vrijeme.

Inspirisani kampanjom "Naše mjesto" trgovačkog lanca Bingo, donosimo priču o "krivom satu", mjestu gdje se već decenijama nalazimo sa našim najdražima.

Kao što znamo, kazaljke ovog spomen-sata na Trgu Krajine trajno pokazuju devet sati, deset minuta i 56 sekundi – označavajući tako tačan trenutak u vremenu kada je Banjaluku 27. oktobra 1969. godine pogodio razorni zemljotres.

Postavljen je kao spomenik momentu u kojem je vrijeme stalo, a njegova sudbina je htjela da u narednim decenijama postane naše mjesto za zakazivanje sastanaka i druženja. Vremenom, zbog svoje pouzdane netačnosti, dobio je i nadimak "krivi sat".

Stariji Banjalučani se sjećaju da je prije zemljotresa ovaj sat bio na drugom mjestu.

Sjećaju se, također, da su se ljudi i tada žalili da kasni, žuri ili, ponekad, jednostavno stoji. Međutim, bez obzira na njegovu (ne)preciznost, on je i tada bio popularno mjesto susreta.

Njegova svrha je, izgleda, oduvijek bila da nas okuplja i zbližava, a ne da prati i bilježi vrijeme. Sa druge strane, kad se već nađemo sa stvarno dragom osobom, vidimo da "krivi sat" možda ipak ima pravo – jer vrijeme tada zaista stane. Ono je, kao što znamo, relativno i ponekad varljivo.

Vrijeme ima i svoj zub, i njegove tragove možemo da vidimo svuda oko sebe, samo ako pažljivo pogledamo. Zato se neprestano trudimo da sa njim držimo korak ili da mu prkosimo. Ali vrijeme zaustaviti ne možemo.

U tome je uspio jedino "krivi sat". A mi, jedino što možemo jeste da zastanemo, i tu, ispod njegovih nepomičnih kazaljki, prepoznamo i dobro upijemo svu sreću koja nas okružuje. Naš grad i naše ljude – prijatelje, partnere i porodice.

Ovaj sat je spomenik svakom momentu kojeg provedemo sa najvažnijim osobama u našim životima. A kada se već ispred njega sastanemo, podsjeća nas da se pobrinemo da naša druženja budu takva da ih zauvijek pamtimo.

Zato, vidimo se kod "krivog"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije