Banja Luka

Najveći simbol grada Banjaluka sija i noću

Najveći simbol grada Banjaluka sija i noću
Foto: Ustupljena fotografija | Najveći simbol grada Banjaluka sija i noću

BANJALUKA - Kastel je nakon 1.800 godina od njegove izgradnje dobio rasvjetu, te se njegove zidine jasno vide u večernjim časovima i kao najveći simbol grada krasi Banjaluku i noću.

"Od sada Kastel sija i želim da naša tvrđava 18 vijekova mraka zamijeni sa budućih 18 vijekova svjetlosti, sjaja, napretka, prosperiteta", istakao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je uz brojne sugrađane prisustvovao manifestaciji "Veče pod svjetlima Kastela", kojom je i ozvaničen završetak radova na osvjetljavanju tvrđave.

Napominje da je ova gradska administracija vjerovala da je osvjetljenje Kastela ispravan potez i da nije u redu da tvrđava, kao simbol napretka, istorije i svega onog što jeste Banjaluka, bude u mraku vijekovima.

"Sada i svi sugrađani i oni koji posjete naš grad mogu i u večernjim časovima da šetaju tvrđavom, našim Kastelom, od kojeg ćemo da napravimo javnu ustanovu, da obnovimo sve zidine koje treba, da dobije svoju suvenirnicu, da živi punim plućima i da dočekuje još više festivala i događaja", naveo je Stanivuković.

Istakao je da možemo biti ponosni, jer je 125 godina od prve sijalice koja je zasijala u Banjaluci bilo potrebno da se neko sjeti da osvijetli Kastel.

"Mi smo se sjetili. Banjaluka je promijenila preko 30 gradonačelnika i niko se nije sjetio da osvijetli Kastel. Jedan koji želi, hoće, vjeruje, ima iskrenu strast za ovim gradom je bolji od hiljade onih koji su morali ili na neki način nisu imali želju ili motivaciju da rade", zaključio je on.

Kastel je osvjetljenjem pokazao svoju grandioznost i brojni sugrađani nam upućuju čestitke i pohvale povodom osvjetljenja banjalučke tvrđave, kazala je Adriana Basara, portparolka Gradske uprave.

"Osvjetljenje tvrđave Kastel samo je jedan u nizu projekata koji su naišli na odobrenje, a realizacijom i oduševljenje naših sugrađana, a ujedno je još jedan od projekata koje skupštinska većina nije željela da podrži. Ipak, uprkos tome, mi smo našli način kako bismo realizovali ovaj projekat i kako bi ovaj gradski simbol bio osvijetljen prvi put u istoriji. Takođe, bitno je naglasiti da od ideje da rekonstruišemo kompletnu tvrđavu Kastel nećemo odustati, iako je riječ o izuzetno zahtjevnom i obimnom poslu", naglasila je Basara.

Podsjetila je i na to da ovo nije jedini projekat koji nije naišao na razumijevanje od strane pojedinih odbornika u Skupštini grada.

"U nekoliko navrata, gradonačelnik je kandidovao Odluku o izgradnji kolektora, što takođe nije dobilo podršku odbornika, a što je, sa druge strane, naišlo na veliku podršku naših sugrađana. Uz sve to, nikada nisu podržali ni ideju o izgradnji najvećeg gradskog parka, koji se nalazi u neposrednoj blizini tržnog centra 'Delta planet'. Od svih projekata koji su izuzetno bitni za naše građane samo mogu da poručim da mi nećemo odustati", zaključila je Basara.

Podsjećamo da povodom osvjetljenja Kastela Gradska uprava bira najljepšu fotografiju tvrđave noću.

"Učestvovati mogu svi sugrađani, a jedan autor na konkurs može poslati najviše dvije fotografije, snimljene u periodu od 7. do 14. jula 2024. godine", kazali su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije