Banja Luka

Nadležni "zakuvali" zbog naplate ulaska vozilima u banjalučki kampus

Nadležni "zakuvali" zbog naplate ulaska vozilima u banjalučki kampus
Foto: Velibor Tripić | Nadležni "zakuvali" zbog naplate ulaska vozilima u banjalučki kampus

BANJALUKA - I dok Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, ističe da imaju pravo da naplaćuju ulazak u Univerzitetski grad na osnovu toga što je ovo zaštićeno područje koje je proglasilo resorno ministarstvo, iz Gradske uprave Banjaluka kažu da nije riječ o naplaćivanju ulaska u zaštićeno područje zbog bezbjednosti, već da je izričita namjera naplata parkinga.

Na sjednici, između ostalih tema, razmatrano je i ovo pitanje, a Gajanin je tom prilikom istakao da su prošle sedmice imali problem koji je nastao kao posljedica djelovanja gradske tržišne inspekcije.

"Dakle, mi smo zaštićeno područje Univerzitetski grad, a gradske vlasti nam šalju tržišnu inspekciju da kontroliše, odnosno osporava odluku Upravnog odbora, u vezi sa kontrolom bezbjednosti ulaska u zaštićeno područje. Nažalost, ponašanje gradskih vlasti prema Univerzitetu je nekorektno. Kampus nije parking, to mora svima biti jasno. Ne može neko reći: 'Odoh da parkiram u zaštićeno područje', jer svi koji dolaze moraju imati razlog dolaska", poručio je Gajanin.

Kako kaže, oni su donijeli odluku o naplati ulaska u zaštićeno područje onima koji nemaju potrebu da ulaze.

"Imamo pravo da naplaćujemo ulazak jer je ovo zaštićeno područje koje je proglasilo Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo RS", dodao je on.

Iz Gradske uprava Banjaluka su za "Nezavisne" kazali da je tržišni inspektor zapisnički naložio privremenu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti naplate parkinga, s obzirom na to da je Univerzitet uveo naplatu parkiranja bez prethodno pribavljenih dozvola, a u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji grada.

"Da se ne radi samo o kontroli ulaza motornih vozila, dokazuje se činjenicom da se prilikom ulaska na predmetni parking izdaju računi, te ne postoji tim koji vrši kontrolu vozila u pogledu bezbjednosti. Takođe, prilikom izlaska sa predmetnog parkirališta novac se ne vraća. U skladu sa naprijed navedenim, očigledno je da se ne radi o naplaćivanju radi ulaska u zaštićeno područje Univerzitetski grad zbog bezbjednosti, već je izričita namjera obavljanje djelatnosti naplate parkinga. Univerzitet ne može samostalno donositi odluke o naplati parkinga zaobilazeći naprijed navedeni pozitivni propis", kazali su iz GU Banjaluka.

Osim toga, Gajanin je kazao da se susreću sa ogromnim teškoćama u funkcionisanju "zbog postupanja gradskih vlasti prema imovini Univerziteta".

"Jedan od njih je izgradnja kružne raskrsnice na glavnom ulazu u Univerzitetski grad. Mi smo zabrinuti zbog načina na koji se gradi kružni tok, koji nije u skladu sa važećim regulacionim planom grada Banjaluka. Naši nastavnici i saradnici su provjerili da li važi ovaj regulacioni plan. Prema ovom regulacionom planu, kružna raskrsnica koja je planirana na glavnom ulazu u Univerzitetski grad je omogućavala adekvatan i bezbjedan ulaz iz Aleje Svetog Save u Ulicu studentske brigade koja se nalazi u zaštićenom području. Međutim, prema izvedbenom projektu, po kome se rade radovi, može se vidjeti da je Aleja studentske brigade, koja se ovdje nalazi, praktično izmještena iz kružnog toka", rekao je Gajanin.

Dodao je da je u univerzitetski kampus moguće ući, ali nebezbjedno, samo iz pravca Rebrovca. Takođe, kako kaže, izlazak iz zaštićenog područja je nebezbjedan.

"Školska godina počinje 2. oktobra, a mi smo zabrinuti na koji način ćemo funkcionisati", rekao je on te je nadležnima poručio da reaguju i spriječe gradnju kružnog toka na ovakav način.

I Saša Čvoro, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta UNIBL, naveo je da  su radovi u toku, ali da ne zna na osnovu čega se oni izvode.

"Urbanističko-tehnički uslovi po kojima se radovi izvode nisu u skladu sa Regulacionim planom Centar Aleja. Ovaj plan donosi Skupština, ali znamo da nije izvršena izmjena ovog regulacionog plana", zaključio je Čvoro.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije