Banja Luka

Mladi inovatori nagradu preusmjerili za izgradnju kuće "Predah"

Mladi inovatori nagradu preusmjerili za izgradnju kuće "Predah"
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi inovatori nagradu preusmjerili za izgradnju kuće "Predah"

BANJALUKA - Mladi inovatori, među kojima i osnovci i srednjoškolci iz Banjaluke, uz stručno mentorstvo studenata Fakulteta informacionih tehnologija Panevropskog univerziteta "Apeiron" Daniela Menićanina i Jelene Radanović osvojili su prestižno 3. mjesto na Sarajevo Innovations Festivalu (SIFI).

Kako su odlučili, nagradu će proslijediti u humanitarne svrhe za izgradnju kuće "Predah".

Naime, ovaj festival, poznat po okupljanju najtalentovanijih mladih inovatora iz cijelog regiona, predstavlja jedan od najznačajnijih događaja posvećenih inovacijama i tehnološkom napretku.

Talentovani učenici Đorđe Gajić (Elektrotehnička škola, Banjaluka), Tarik Đonlagić (Elektrotehnička škola, Prijedor), Filip Ćustić (OŠ "Georgios A. Papandreu", Laktaši) i Strahinja Pajić (OŠ "Aleksa Šantić", Banjaluka) predstavili su inovativni projekat CNC mašine "DVD Engraver", koji koristi stare dijelove iz DVD uređaja za precizno graviranje.

Osim toga, studenti Nikola Račić i Jelena Radanović imali su priliku da predstave i svoj projekat pod nazivom "Upotreba HARQ-a u LoRa tehnologiji", koji je izazvao veliku pažnju i interesovanje.

Za pohvalu je to što su mladi inovatori odlučili da svoju zasluženu nagradu proslijede u humanitarne svrhe - za izgradnju kuće "Predah" za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama.

"Grad Banjaluka čestita mladim inovatorima i njihovim mentorima na ovom uspjehu, koji je još jedan dokaz da naš grad podstiče i podržava talente, inovacije i društveno odgovorno djelovanje", navode iz Gradske uprave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije