Banja Luka

Mještani se žale na reciklažno dvorište u Banjaluci: Prozore ne otvaramo

Mještani se žale na reciklažno dvorište u Banjaluci: Prozore ne otvaramo
Foto: Dražan Pozderović | Mještani se žale na neprijatan miris iz reciklažnog dvorišta u Banjaluci

BANJALUKA - Mještani naselja u blizini žale se na neprijatan miris koji se širi iz reciklažnog dvorišta kod nekadašnje Mljekare.

Prema riječima jedne Banjalučanke, reciklažno dvorište je dobra ideja, ali se nalazi u naseljenom dijelu grada i smeta svim sugrađanima koji žive u blizini nekadašnje Mljekare, ali i onima koji prolaze ovim dijelom grada.

"Projekat 'Čisto lice grada' me je obradovao, jer smo u jednu ruku imali problem gdje odložiti krupni otpad, a da ne dobijemo kaznu. Međutim, ovo što su uradili na Malti, na prostoru nekadašnje Mljekare, smatram da nije urodilo plodom, jer tu ima svakakvog smeća, zbog čega se širi neugodan miris. Ljudi ovdje svašta ubacuju", kazala je ona.

Kako dodaje, kada su bile velike vrućine, nisu otvarali prozore, jer bi se u stan uvukao sav smrad.

"Isto tako, kada prođete ulicom, bude neugodno i smuči vam se", rekla je ona.

Dodaje da je ideja bila super, ali se sada ispostavilo da je bilo bolje da su uložili i ponovo u pogon stavili Mljekaru, a ne da moramo uvoziti mliječne proizvode od drugih.

Prema riječima jednog Banjalučanina, reciklažno dvorište je dobra ideja, ali ga je ujedno i zbunila, jer kada je došao, nije bilo nikoga da ga uputi gdje može ostaviti otpad.

"Došao sam sa dušekom i nisam znao gdje da ga ostavim, a nisam imao koga pitati. Tako zbunjen ostavio sam dušek pored kontejnera i naslonio ga na ogradu u nadi da će doći neko od nadležnih i staviti ga tamo gdje treba", objasnio je on.

Podsjećamo da su iz Gradske uprave nedavno rekli da sugrađani i dalje imaju priliku da besplatno odlože kabasti otpad u prvo reciklažno dvorište u našem gradu.

"Kako bismo očuvali naš grad čistim i urednim, sugrađani mogu na lokaciji u Ulici Mladena Stojanovića (dijelu dvorišta bivše Mljekare) da odlože sav kabasti otpad koji gabaritom ili vrstom ne spada u miješani komunalni otpad iz domaćinstva", kazali su oni.

Dodali su tada da je reciklažno dvorište otvoreno svakim radnim danom od 11 do 19 časova, dok je u dane vikenda otvoreno od osam do 16 časova.

"Do sada je veliki broj sugrađana iskazao interesovanje da sakupljeni otpad iz domaćinstava odlože upravo u ovo prvo reciklažno dvorište u Banjaluci", kazali su oni.

Sugrađani sve informacije mogu dobiti putem broja telefona u reciklažnom dvorištu: 066/875-207.

Takođe su istakli da aktivno rade na uvođenju jednog potpuno novog koncepta upravljanja čvrstim otpadom i u tom pravcu na više gradskih lokacija postavljeni su novi podzemni i nadzemni kontejneri.

"Korak po korak nastavljamo u našim namjerama da poboljšamo način odlaganja otpada u Banjaluci. Svakako pozivamo i naše sugrađane da savjesno odlažu otpad na mjesta koja su za to predviđena, kako bismo naš grad učinili čistijim i ljepšim", poručili su nedavno iz Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije