Banja Luka

Mještani banjalučkog naselja zabrinuti: Na mostu u Česmi danima nema radnika (FOTO/VIDEO)

Mještani banjalučkog naselja zabrinuti: Na mostu u Česmi danima nema radnika (FOTO/VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Mještani banjalučkog naselja zabrinuti: Gradilište mosta u Česmi danima bez radnika (FOTO/VIDEO)

​BANJALUKA - Radovi na mostu u Česmi u Banjaluci već deset dana stoje, a nema ni radnika, što je zabrinulo mještane ovog naselja.

Rade Radonjić, predsjednik Savjeta MZ Česma, zabrinut je zbog trenutnog stanja na gradilištu.

"Ovih dana se ne radi skoro ništa. Prije 20 dana je dolazio gradonačelnik da vidi kako teku radovi na mostu. Tada je bilo 40 radnika koji su radili na pristupnom putu od glavne ulice Petra Velikog prema mostu. Što se tiče mosta, prije 10 dana građani su mi javili da je na most dolazio tehnički direktor 'Puteva RS' sa Ljubom Ninkovićem, predsjednikom gradske Skupštine, nakon čega nije bilo više radnika, tako da ti radovi stoje na mrtvoj tački", objasnio je on.

Kako je dodao, ne zna zašto je došlo do obustave radova.

"Sve pripreme za postavljanje nosača još na dva polja su urađene, ali ništa od tog posla. Ako počnu kiše, voda će da odnese platformu na kojoj je trebalo da stoji dizalica koja podiže nosače. Neko iz 'Puteva' bi trebalo da se oglasi i kaže zašto su obustavili radove. Možda to zna i predsjednik Skupštine grada, koji se petlja u sve samo ne u normalan rad Skupštine", zaključio je Radonjić.

Prema riječima Ljube Ninkovića, predsjednika Skupštine grada, on nije upoznat sa tim da li su radovi obustavljeni.

"Nemam informaciju da su radovi obustavljeni. Ono što znam jeste da su radovi na samom mostu u nadležnosti JP 'Putevi RS', dok su pristupni putevi obaveza grada", objasnio je on.

Kako kažu iz JP "Putevi Republike Srpske", izgradnja mosta u Česmi realizuje se na osnovu Sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta sa gradom Banjaluka, a vrijednost ugovora za izvođenje radova je 6.616.557,09 KM sa PDV-om, te su izvođači radova "Mrkonjićputevi" i "Struktura", dok nadzor radi firma "Radis".

"Dužina mosta je  171,70 m, dok je širina mosta 15,20 m. Radovi na mostu su započeli krajem januara 2023. godine, kada su vremenski uslovi postali povoljniji. Prema usvojenoj tehnologiji i organizaciji izvođenja radova, prvo su se izvodili radovi na desnoj obali rijeke Vrbas, a u drugoj polovini 2023. godine realizacija radova je prebačena na lijevu obalu", objasnili su oni za "Nezavisne".

Kako su dodali, izvedeni su sljedeći radovi: bušenje i izrada šipova na svim stubnim mjestima 50 bušenih šipova, temeljne ploče na svim stubovima osam temeljnih ploča, upornjaci U1 i U2, krilni zidovi i konzole pješačkih staza, tijela srednjih stubova svi stubovi S1 - S6, ležišne grede na srednjim stubovima, sve ležišne grede S1 - S6, rasponska konstrukcija armirano-betonska monolitna ploča između stubova S6 i U2. Ugrađena su sva pokretna ležišta na mostu, izrada i montaža montažnih prednapregnutih armirano-betonskih nosača, te je montirano ukupno 28 nosača od ukupno 42 nosača, četiri polja od ukupno šest.

"Trenutno se izvode sljedeći radovi: izrada preostalih 14 nosača za dva posljednja polja. Ova pozicija radova je na kritičnom putu dinamike izvođenja radova, od nje zavisi krajnji rok realizacije ugovora. Montaža sedam nosača je planirana za 6. septembar ove godine, a posljednjih sedam za 15. septembar ove godine, izrada poprečnih nosača i kolovozne ploče na rasponima gdje su montirani nosači, izvođenje radova na izdizanju odbrambenog vodoprivrednog nasipa, na desnoj obali rijeke, pripremni radovi na izgradnji obaloutvrde na lijevoj obali rijeke", istakli su iz ovog preduzeća.

Prema trenutnim procjenama, kako kažu, izgradnja osnovne konstrukcije mosta bi trebalo da bude završena do kraja septembra ove godine, nakon čega slijedi izrada hidroizolacije, pješačkih staza, rubnih vijenaca, ograde, rasvjetnih tijela, postavljanje instalacija na mostu i asfaltiranje mosta.

"Rok realizacije je 36 mjeseci, tačnije novembar 2025. godine, ali 'Putevi Republike Srpske' ulažu napore, kako finansijske, tako i tehničke, da radovi budu završeni u što kraćem roku", istakli su oni.

Kako kažu, važno je napomenuti da su ovim ugovorom obuhvaćeni radovi prve faze predmetnog projekta, koja obuhvata izgradnju samo mosta, bez pristupnih saobraćajnica.

"Druga faza nije obuhvaćena ovim ugovorom, ona obuhvata izgradnju pristupnih saobraćajnica i pratećih objekata potporni zidovi i ona je potpunosti u nadležnosti grada Banjaluka", zaključili su oni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije