Banja Luka

Manifestacija u čast sina ljute Krajine: U Banjaluci svečano otvoren 59. "Kočićev zbor"

Manifestacija u čast sina ljute Krajine: U Banjaluci svečano otvoren 59. "Kočićev zbor"
Foto: Ilustracija | Manifestacija u čast sina ljute Krajine: U Banjaluci svečano otvoren 59. "Kočićev zbor"

BANJALUKA - "Budi radan i vrijedan član otadžbine, jednom riječju, budi ono što treba da budeš: častan čovjek", više od jednog vijeka odzvanjaju riječi čeličnog srpskog borca Petra Kočića, sina ljute Krajine, i dike cijelog srpstva.

Više od jednog vijeka ovim prostorima odzvanja i Kočićevo pitanje: "Ideš li, rode?". Da li i mi danas možemo da odgovorimo onako kako je odgovorio mali Vujo u Kočićevoj pripovijeci “Kroz mećavu”: "Idem, idem"?

To što se ove godine okupljamo da zborujemo i slavimo Kočićevo ime i djelo pod sloganom "Snaga jedinstva" pokazuje da nismo zaboravili ono čemu nas je učio veliki Petar Kočić.

Ovo su riječi koje je večaras u Parku "Petar Kočić" izgovorila glumica Jelena Jandrić u uvodu programa otvaranja 59. "Kočićevog zbora", te pozivala Željku Stojičić, predsjednicu Organizacionog odbora zbora i ministarku prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, da se obrati prisutnima i zvanično otvori 59. "Kočićev zbor".

"Poštovani građani, cijenjena publiko, izražavam svoje duboko zadovoljstvo i ponos što vas mogu pozdraviti ispred spomenika piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću. Njemu u čast organizovana je manifestacija 59. 'Kočićev zbor' kojom se ukazuje na neprolaznu vrijednost lika i djela jedne od najznačajnijih ličnosti naše književnosti, kulture i istorije", navela je Stojičićeva.

Kako je dalje pojasnila, simbolika parka “Petar Kočić” je velika.

"Na ovom mjestu se susreću generacije koje čuvaju sve ono što nam je velikan ostavio kao svoj duhovni testament. Istina, Sloboda i Otadžbina u njegovom liku dobijaju poseban sjaj te su nam svima vodilja ka dobru", dodala je ministarka.

Kako je pojasnila, od 1965. godine, već tradicionalno, održava se manifestacija čiji je cilj promovisanje ličnosti Petra Kočića i njegovog književnog stvaralaštva.

"Njegove misli i njegova djela  predstavljaju neizbrisiv trag u našoj istoriji. Petar Kočić je vjerovao u slobodu duha i slobodu naroda i to je bila suština njegove borbe. Djela ovog velikana bila su i ostala vapaj za pravdom i dostojanstvom za njegov narod. Kočićevo oštro pero bilo je oružje u borbi protiv nepravde i tiranije. Njegove riječi su nam podsjećanje da sloboda nije privilegija", kazala je dalje Stojičićeva.

Stoga, kako je objasnila dalje, svaki put kada se održava “Kočićev zbor”, okrećemo se duhovnim vrijednostima i književnosti, a stvaraoci u današnjem vremenu u Kočićevom djelu pronalaze svoju inspiraciju te i na taj način Kočić i danas živi.

"'Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našega roda i jezika, bilo da pripadaju prošlosti ili budućnosti, bilo da žive u sadašnjosti', napisao je Petar Kočić u časopisu 'Otadžbina' koji je pokrenuo u Banjaluci na Vidovdan daleke 1907. godine. Neka nam ova velikanova misao bude znak pored puta koji ćemo pratiti sigurnim korakom u budućnost", zaključila je Stojičićeva.

Prisutni su u nastavku programa uživali u muzičkoj kompoziciji Svetozara Biničkog "Tamo za tom gorom” koju je izvela spopran Danka Ilić uz pratnju Sonja Bobrek Savić na klaviru.

"Petar Kočić je u našu pripovijetku prije svega unio jaku dozu lirizma koji je ponekad tako jak da pripovijetka gubi svoj karakter i prelazi u pjesmu u prozi. Najočitiji primjeri koji ovo potkrepljuju su pripovijetke: 'Kroz svjetlost', 'Kroz maglu' i 'Pjesma mladosti'. Na postavljeno Kočićevo pitanje: 'Ideš li, rode?' svojom lirikom večeras

odgovaraju književnci Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Banjaluka. Udruženje književnika Republike Srpske je od početka uz manifestaciju 'Kočićev zbor' i zahvaljujući njima u proteklim godinama na ovoj manifestaciji su učestvovala eminentna imena pisane riječi iz zemlje i inostranstva, svi oni koji govore i odišu Kočićevim duhom", kazala je glumica Jelena Jandrić, nakon čega su svoje stihove kazivali pjesnici Zoran Kostić, Boro Kapetanović i Miladin Berić.

Program svečanog otvaranja ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" zatvorila je Pjevačka grupa Kulturno umjetničkog društva "Sveti Savo" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije