Banja Luka

Jesenji festival cvijeća, plodova i meda: Bajkoviti prizor u centru Banjaluke

Jesenji festival cvijeća, plodova i meda: Bajkoviti prizor u centru Banjaluke
Foto: Velibor Tripić | Jesenji festival cvijeća, plodova i meda: Bajkoviti prizor u centru Banjaluke

BANJALUKA - Jesenji festival cvijeća, plodova i meda okupio je više od 30 izlagača, te je uz bajkovit program za djecu i odrasle svečano otvoren u centru Banjaluke, odnosno u parku "Petar Kočić", a trajaće sve do nedjelje, 22. septembra.

Sjajna ponuda cvijeća, jesenjih plodova i meda, koju je pripremio veliki broj izlagača, prekrasan ambijent, mališani u kostimima i foto-kutak su samo dio onoga u čemu Banjalučani i turisti u našem gradu mogu uživati.

Kako je rekla Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, ovo je treći jesenji festival dosad, a nastao je na inicijativu izlagača.

"Ove godine imamo rekordnu posjećenost sa preko 30 izlagača. Značajno smo radili na edukativnom sadržaju, te će naši mališani učiti kako se spremaju zimnica i med", istakla je ona.

Kako dodaje, imaju planove i za narednu godinu.

"Cilj nam je da već u narednoj godini napravimo jedan veći događaj koji će dati priliku svim zainteresovanim proizvođačima da predstave svoje proizvode. Osim što je prilika za naše izlagače, Jesenji festival prilika je i za sve naše sugrađane da kupe organske proizvode i predivno jesenje cvijeće. Ono što će ovaj festival razlikovati od dosadašnjih je i veći broj edukativnih radionica iz oblasti uzgoja cvijeća i povrća, ali i pripreme zimnice", kazala je ona.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je posjetio ovaj bajkoviti festival.

Kako je kazao, osim što je ovaj festival atraktivan za građane Banjaluke i sve posjetioce, Jesenji festival ujedno je i vid podrške grada poljoprivrednim proizvođačima, malim i srednjim preduzetnicima.

"Naša misija je da svaki događaj koji je afirmativan dobije svoje mjesto u našem gradu, te da svaki proizvođač dobije priliku da prezentuje svoj rad i svoje proizvode. Zahvalan sam svim izlagačima, našim vrijednim domaćinima što su ovaj festival prepoznali kao priliku da predstave svoje proizvode građanima Banjaluke, ali i svim posjetiocima", istakao je on.

Dodao je da svaki manji i srednji preduzetnik ima priliku da se prijavi za različite subvencije koje dodjeljuje grad.

"Banjaluka je prepoznala potrebu da kao lokalna zajednica podrži male i srednje preduzetnike. S tim u vezi napravili smo program subvencija uprave za te kategorije, za šta izdvajamo oko pet miliona KM", kazao je Stanivuković.

Takođe je pozvao sugrađane i sve posjetioce da iskoriste priliku te da tokom predstojećeg vikenda posjete festival i uživaju u čarima jeseni.

Milka Tamamović, predstavnica  "Gradskih bašti", rekla je da oni rado učestvuju kako u Proljećnom festivalu, tako i u Jesenjem festivalu cvijeća, plodova i meda, jer je to prilika da pokažu svoj rad.

"Ovo je prilika da pokažemo stanovništvu da je i u gradu moguće proizvesti zdrave proizvode. Sve naše proizvode radimo bez hemije", rekla je ona.

Đorđe Gudelj, proizvođač meda iz Trebinja, rekao je da već drugi put učestvuje na ovom festivalu te da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da i u Banjaluci predstavi kvalitetan hercegovački med.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije