Banja Luka

Interes za Školu za trudnice i roditeljstvo sve veći

Interes za Školu za trudnice i roditeljstvo sve veći
Foto: Ilustracija | Interes za Školu za trudnice i roditeljstvo sve veći

Zainteresovanost za Školu za trudnice i roditeljstvo JZU Dom zdravlja u Banjaluci je sve veća, ali je ograničen broj trudnica zbog nedostatka kapaciteta u prostorijama.

Kako kažu iz JZU Dom zdravlja, zainteresovanost za školu je sve veća, ali je ograničen broj trudnica koje u jednom ciklusu mogu da učestvuju zbog prostora u sali za predavanja u Edukativnom centru porodične medicine i sali za kineziterapiju.

"Tako je u 2024. godini dosad bilo sedam ciklusa u Školi za trudnice i roditeljstvo od 20. januara do 24. avgusta i istu su pohađale 73 trudnice", istakli su oni.

U 2023. godini je, kako kažu, bilo sedam ciklusa predavanja u Školi za trudnice i roditeljstvo JZU Dom zdravlja u Banjaluci od 13. maja 2023. godine do 23. decembra 2023. godine i istu je pohađalo 109 trudnica", objasnili su oni.

Prema njihovim riječima, cilj obuke, koja je potpuno besplatna, je pružiti podršku budućim majkama i omogućiti im da se osjećaju sigurno i informisano tokom cijelog procesa trudnoće i porođaja.

"Kroz različite module i radionice trudnice imaju priliku da nauče o fizičkim promjenama u trudnoći, pravilnoj ishrani, vježbama za trudnice, psihološkim aspektima trudnoće i roditeljstva, kao i praktičnim vještinama kao što su dojenje, njega novorođenčeta i prva pomoć", pojasnili su oni.

Dodaju da Školu za trudnice i roditeljstvo JZU Dom zdravlja čine tri cjeline, a to su škola za trudnice, psihofizička priprema za porođaj i zdravo roditeljstvo.

"Obuku naših trudnica vrši multidisciplinarni tim koji čine doktori i medicinske sestre, odnosno tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i našeg Centra za zaštitu mentalnog zdravlja", istakli su oni.

Škola za trudnice i roditeljstvo je, kako dodaju, organizovana tako da jedan ciklus traje pet radnih subota od 10 do 11.30 časova.

"Cilj nam je da boljom informisanošću povećamo broj zainteresovanih trudnica koje će pohađati Školu za trudnice i roditeljstvo", kazali su oni.

Sve zainteresovane trudnice za novi ciklus obuke u Školi za trudnice i roditeljstvo mogu se prijaviti putem zvanične veb-stranice JZU Dom zdravlja Banjaluka ili putem telefona na broj 051/247-323.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije