Banja Luka

Zbog čega sve Banjalučani zovu Hitnu pomoć?

Zbog čega sve Banjalučani zovu Hitnu pomoć?
Foto: Dražan Pozderović | Hitna pomoć u Banjaluci stigla na teren više od 5.000 puta

BANJALUKA - Služba hitne medicinske pomoći u Banjaluci intervenisala je 5.264 puta na terenu ove godine.

"U periodu od 1. januara 2024. do 15. oktobra 2024. godine u Službi hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom naše ustanove zabilježena su ukupno 34.953 pregleda pacijenata, od čega je bilo 23.708 odraslih pacijenata, 5.981 dijete i 5.264 intervencije na terenu", kazali su iz ove službe za "Nezavisne".

Kako dodaju, u prošloj godini u ovom istom periodu je bilo ukupno 41.069 pregleda pacijenata, od čega 28.123 odraslih pacijenata, 5.776 djece i 7.170 intervencija na terenu.

"Dispečer je za ovaj period u 2024. godini imao ukupno 21.534 evidentirana poziva", naveli su oni. 

Kako dodaju, u prošloj, 2023. godini, bila su ukupno 27.174 poziva zaprimljena od strane dispečera za navedeni period.

"Najčešći zdravstveni problemi zbog kojih građani zovu Službu hitne pomoći su: srčane tegobe, bol u grudima, poremećaji srčanog ritma, teškoće i problemi sa otežanim disanjem, neurološki ispadi, stomačne tegobe razne etiologije, saobraćajne nezgode i ostale povrede, zatim febrilna stanja, alergijske reakcije srednjeg i težeg stepena, poremećaji nivoa glukoze u krvi i kome, oscilacije krvnog pritiska i tako dalje", istakli su oni.

Dodaju da je od 2019. godine nabavljeno osam novih sanitetskih vozila.

"Vozila imaju svu prateću savremenu medicinsku opremu za rad mobilnih timova u Službi hitne medicinske pomoći i za obavljanje prevoza van Republike Srpske u Odsjeku transporta", objasnili su iz ove službe.

Prema njihovim riječima, sve je manje lažnih poziva.

"Ove godine je bilo nekoliko lažnih poziva, ali to je uglavnom zanemarljiv broj. Napomenuli bismo da se svi pozivi snimaju, te je lako ustanoviti i prijaviti policiji onog ko lažnim pozivom ugrožava spašavanje nekog drugog kome je potrebna hitna medicinska intervencija", zaključili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije