Banja Luka

Džida: Riješiti probleme stanara zgrada koje nemaju upotrebnu dozvolu

Džida: Riješiti probleme stanara zgrada koje nemaju upotrebnu dozvolu
Foto: Ustupljena fotografija | Džida: Riješiti probleme stanara zgrada koje nemaju upotrebnu dozvolu

BANJALUKA - U gradu Banjaluci imamo mnogo problema oko registracije ZEV i prodaje stanova u zgradama koje nemaju upotrebnu dozvolu. Grad Banjaluka pod hitno treba da se uključi u aktivno rješavanje navedenog problema, poručio je član Predsjedništva GO DEMOS Siniša Džida.

Ističe da bi grad trebao da se uključi i da zajedno sa stanarima pokuša da se riješi ovaj problem i da se obezbijedi potrebna dokumentacija za zgrade.

"Zgrade se usele, te stanovi i drugi posebni dijelovi zgrade se prodaju kupcima koji su uredno izmirili svoje obaveze, ali investitor ne može da obezbijedi upotrebnu dozvolu. Tako su kupci stanova u tim zgradama u velikim problemima jer bez upotrebne dozvole ne mogu da prodaju stan, ni da registruju ZEV", pojašnjava Džida.

Ističe da je veliki broj građana ranije kupio stanove manje kvadrature, a nakon nekog vremena i prilikom proširenja porodice odlučuju se da prodaju postojeći stan i kupe veći, međutim tada dolaze problemi.

"Stan ne mogu da prodaju jer zgrada nema upotrebnu dozvolu i niko takve stanove neće da kupi. Još je zanimljivo da zgrade koje nemaju upotrebnu dozvolu ne mogu da registruju ZEV, a poslovni prostor u istoj zgradi dobije privremenu dozvolu za rad i ako zgrada nema upotrebnu dozvolu", kaže Džida.

Poručuje da Gradska uprava Banjaluka treba da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i da se što prije nađe rješenje za njega, a rješavanjem ovog problema rješiće i niz drugih problema.

Takođe Gradska uprava treba da pronađe rješenje kojim  bi onemogućila investitore da građane dovedu u ovakvu ili sličnu situaciju.

"Prvi korak koji Gradska uprava treba da preduzme je da pojača inspekcijski nadzor u svim fazama gradnje stambenih jedinica", smatra Siniša Džida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije