Banja Luka

Doktori uočavaju sve više ortodontskih nepravilnosti kod osnovaca

Doktori uočavaju sve više ortodontskih nepravilnosti kod osnovaca
Foto: Pixabay | Doktori uočavaju sve više ortodontskih nepravilnosti kod osnovaca

Među Banjalučanima već dugo godina vlada veliko interesovanje za terapiju fiksnim ortodontskim aparatima, te se broj pacijenata konstantno povećava, potvrdili su iz JZU Dom zdravlja Banjaluka.

"U posljednjih deset godina postoji veće interesovanje za terapiju fiksnim ortodontskim aparatima. Broj pacijenata se povećava zato što se ortodontska terapija sprovodi kod pacijenata zbog estetskih, funkcionalnih i pretprotetskih indikacija, kojih je sve više", istakli su oni za "Nezavisne".

Kako dodaju, u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu JZU Dom zdravlja u Banjaluci rade sa metalnim, estetskim i samoligirajućim bravicama.

"Fiksni ortodontski aparati sa metalnim bravicama se najviše koriste, dok samoligirajući aparati, koji su skuplji od metalnih, imaju prednost zato što se terapija završava manjim brojem kontrola", objasnili su oni.

Ističu da se pacijenti najčešće odlučuju za fiksne ortodontske aparate sa metalnim bravicama, jer im je prihvatljivija cijena, koja iznosi 1.100 KM po jednom luku, odnosno jednoj vilici.

"Korisnicima naših usluga omogućili smo plaćanje fiksnih ortodontskih aparata u 12 mjesečnih rata", naveli su oni.

Kako dodaju, sve je više pacijenata kojima je neophodna ortodontska terapija.

"Naši doktori kroz redovne sistematske preglede, koje radimo u trećem, petom i sedmom razredu osnovne škole, sve više uočavaju pacijente sa ortodontskim nepravilnostima", istakli su oni.

Prema njihovim riječima, nakon skidanja fiksnih ortodontskih aparata neophodna je retencija, koja podrazumijeva nošenje retencionih folija ili postavljanje fiksnog žičanog retinera.

"Retencione folije se nose po uputstvu ortodonta, a čuvaju se u kutijici koja je za njih namijenjena. Održavanje folija je jednostavno i podrazumijeva čišćenje četkicom i pastom za zube", ispričali su oni.

Fiksne ortodontske aparate, kako kažu, mogu nositi pacijenti svih uzrasta, od djece do odraslih.

"Zube je moguće ispraviti folijama koje nazivamo ortofolije i uglavnom se koriste kod lakših i srednjih ortodontskih nepravilnosti", zaključili su oni.

Prema riječima jedne majke čije dijete nosi mobilnu protezu, JZU Dom zdravlja nudi odlične ortodontske usluge za osnovce.

"Moja kćerka ne nosi fiksnu protezu već mobilnu, a ona je potpuno besplatna za djecu. Besplatne su i kontrole i proteza, što me je izuzetno obradovalo", istakla je ona, te dodala da, ukoliko bude bilo potrebe i za fiksnim ortodontskim aparatom, nastaviće da koristi uslugu JZU Dom zdravlja u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije