Banja Luka

Branka Tepić za rođendan Igokee izradila najveću pinjatu u Banjaluci

Branka Tepić za rođendan Igokee izradila najveću pinjatu u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Branka Tepić za rođendan Igokee izradila najveću pinjatu u Banjaluci

Svi odrasli su nekada bili djeca… Ali samo nekolicina njih se toga sjeća, napisao je Antoine de Saint-Exupéry, a upravo ovu sreću da se i dalje igra i često bude u društvu junaka iz bajki ili stripova ima jedna Banjalučanka, majka dvoje djece, magistar srpskog jezika i književnosti i bibliotekar.

Branka Tepić, koja se bavi izradom pinjati, prvu pinjatu je napravila prije više od deset godina, upravo za rođendan svog sina.

"U tom periodu moj sin je bio u Spajdermen fazi. S obzirom na to da smo taj divan dan slavili u igraonici ja sam odlučila da djeci priredim nešto posebno i dosjetila sam se da napravim pinjatu u obliku Spajdermena", rekla je ona te dodala da su djeca bila oduševljena, ali i roditelji.

"Nakon toga počela sam da izrađujem pinjate za djecu svojih prijatelja, ali je to kasnije krenulo da se širi jer reklama 'od usta do usta' je uvijek bila najbolja. Danas mi u tome mnogo pomažu društvene mreže, kao što su Instagram i Facebook", istakla je ova Banjalučanka.

Dodaje da ih je nazvala Riskine pinjate, po nadimku svoje kćerke Iris koju odmila svi zovu Riska. Kako kaže, kćerka joj često pomogne tako što joj objasni šta neki likovi rade jer je mama, ipak, odrasla uz neke druge crtane likove. Zahvaljujući tome danas gotovo da ne postoji oblik koji ove vrijedne ruke ne mogu da naprave. Tako je povodom proslave 50 godina postojanja i rada KK Igokea, koja se obilježavala u parku "Mladen Stojanović", za mališane i ljubitelje košarke napravila jednu veliku pinjatu koja je privlačila pažnju svih koji su se zatekli u parku.

"Sama izrada pinjate trajala je nekoliko dana jer je prečnik lopte bio 175 cm. Sama pinjata, bez slatkiša, bila je teška oko 15 kilograma. Mislim da je to do sada najveća pinjata napravljena u ovim krajevima. U Banjaluci sigurno", priča Branka i dodaje:

"Ljudi su sve više zainteresovani za pinjatu. Naravno, postoje i oni kojima morate objasniti šta je to, ali kad shvate koliko je to zabavno i oni se oduševe. Kada dođe trenutak u kojem pinjata stupa na scenu, tada počinje prava žurka", ispričala je ona te dodala da se djeca raduju razbijanju, ali i odrasli se pridružuju i navijaju. "Pinjate su postale popularne i na djevojačkim večerima", rekla je ona.

Dodaje da radi sa srednjoškolcima te ima sreću da je stalno okružena mladalačkom i pozitivnom energijom, ali i privatno, upravo kroz izradu pinjata, održava i sebično čuva dijete u sebi.

"Ovo je moj način igranja i kreativnog izražavanja. Što se tiče samog procesa izrade pinjate on može trajati i nekoliko dana. Sve zavisi od veličine i kompleksnosti samog lika koji bi trebalo da se napravi. Potrebno je dosta materijala, vremena i iznad svega ljubavi. Kada radite stvari u kojima uživate i koje volite, sve ide mnogo lakše. Ja zaista uživam u samom procesu pravljenja pinjate, a najviše u konačnom cilju, a to je dječja sreća", zaključila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije