Banja Luka

Banjaluka najtoplija u svojoj istoriji (FOTO)

Banjaluka najtoplija u svojoj istoriji (FOTO)
Foto: Velibor Tripić | Banjaluka najtoplija u svojoj istoriji (FOTO)

BANJALUKA – Najveći broj tropskih noći od kada se vrše mjerenja u Banjaluci zabilježen je ovog jula u najvećem gradu Srpske. Temperatura iznad 20 stepeni bila je zabilježena tokom 14 noći, pa su tako označene tropskim noćima.

"Ovo je najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu od kada se vrše mjerenja u Banjaluci. Prethodno najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu iznosio je šest i zabilježen je u julu 2015. godine. Do kraja mjeseca ima još dana i ovaj broj će biti još veći", istakli su iz RHMZ.

Kako su naveli, kiša koja je pala u subotu donijela je kratkotrajni prekid vrućina u poslije 15 uzastopnih tropskih dana.

"Od petog do 19. jula u Banjaluci maksimalna temperatura svakog dana prelazila je iznad 30 stepeni, a poslije 15 dana 20.07. temperatura se spustila ispod 30 stepeni. Posebno je bilo toplo i sparno od 12. do 14. jula uveče kada je temperatura u 22 časa iznosila čak 30 stepeni", naveli su oni.

Iz RHMZ su objasnili da je indeks toplote veličina koja se računa na osnovu temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti.

"To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. U prethodnim danima je bilo vrlo sparno zbog kombinacije vrlo visokih temperatura i vlažnosti vazduha. U Banjaluci je 12.07. u 22 časa pri temperaturi od 30 stepeni relativna vlažnost iznosila 80 odsto što je ukupno dovelo do subjektivnog osjećaja tople od oko 38 stepeni ", naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije