Svemir

Objavljena infracrvena karta Mliječnog puta, sadrži 1,5 milijardi objekata

Objavljena infracrvena karta Mliječnog puta, sadrži 1,5 milijardi objekata
Foto: Donovan Kelly/Pexels | Objavljena infracrvena karta Mliječnog puta, sadrži 1,5 milijardi objekata

Astronomi su objavili najdetaljniju infracrvenu kartu Mliječnog puta, koja sadrži više od 1,5 milijardi objekata, uključujući novorođene zvijezde.

Ova karta svemira je rezultat više od 13 godina posmatranja teleskopima ESO i Vista, a ona je značajno promijenila razumijevanje naše galaksije.

Cijelim projektom je upravljao Dante Minniti, astrofizičar sa čileanskog Sveučilišta Andres Bello, a on je rekao nakon predstavljanja karte da su naučnici radeći na ovom projektu došli do brojnih otkrića koja su trajno promijenila pogled na Mliječni put.

Zanimljivo je da ova nova karta sadrži čak deset puta više objekata u odnosu na prethodnu verziju iz 2012. godine, a ta napredna infracrvena promatranja omogućila su teleskopima da detektiraju vrlo hladne objekte, a tu se ubrajaju i smeđi patuljci i slobodnoplutajuće planete koje ne kruže oko zvijezda.

Ukratko, ovaj grandiozni projekt rezultirao je sa čak 500 terabajta podataka, što ga čini najvećim opservacijskim poduhvatom kojeg su odradili teleskopimi ESO i Vista.

Iako infracrveno svjetlo nije vidljivo ljudskom oku, teleskopi ga mogu detektovati i pretvoriti u slike koje prikazuju objekte ovisno o njihovoj temperaturi.

Spomenimo i da je ova nova karta sastavljena od čak 200.000 snimaka napravljenih teleskopom Vista, čija je kamera sposobna da prodrije kroz prašinu i gasove na Mliječnom putu. Sam projekt je započet 2010., a završen u prvoj polovini 2023. godine.

(Računalo.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije