Svemir

Na nebu se ukazao misteriozni fenomen (VIDEO)

Na nebu se ukazao misteriozni fenomen (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Na nebu se ukazao misteriozni fenomen (VIDEO)

Jedan nedavni video iz Kine izazvao je nevjericu među posmatračima neba nakon što su ugledali prizor koji je izgledao kao sedam sunaca na nebu. ​Snimak, koja je ubrzo postao viralan, prikazuje ovaj neobični fenomen nad Čengduom, a mnogi su se pitali o čemu se zapravo radi.

Na videu, snimljenom od strane žene koja se identifikovala kao gospođa Vang, može se vidjeti sedam sunaca poredanih jedno uz drugo, s različitim stepenima svjetlosti. Prizor, koji je trajao oko minut i bio vidljiv iz više uglova, ostavio je posmatrače u čudu.

Ali, uprkos impresivnosti, stručnjaci su brzo objasnili da nije riječ o stvarnim suncima, već o optičkoj iluziji. Fenomen je uzrokovan lomljenjem svjetlosti kroz slojeve stakla na prozoru bolnice, stvarajući virtualne slike sunaca.

Na društvenim mrežama pojavile su se brojne teorije, od šala na račun globalnog zatopljenja do spekulacija o paralelnim svemirima. Na kineskoj platformi Weibo jedan je korisnik duhovito komentarisao: "Napokon smo otkrili istinu o globalnom zatopljenju", dok je drugi rekao: "Ovo je posljedica kvara magnetskog polja i manifestacije paralelnih svemira."

Slične reakcije pojavile su se i na Redditu, gdje su korisnici povukli paralelu s kineskom legendom o strijelcu Hou Džiju, koji je oborio devet od deset sunaca kako bi spasio Zemlju. Neko je duhovito primijetio: "Zemlja je očito dobila astigmatizam."

Uprkos fantastičnim teorijama, stručnjaci su potvrdili da je riječ o jednostavnoj optičkoj iluziji izazvanoj specifičnim uslovima, a ne o nekoj apokaliptičnoj pojavi, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije