Svemir

NASA odustala od lunarnog rovera: Evo šta je Vajper poslalo u istoriju

NASA odustala od lunarnog rovera: Evo šta je Vajper poslalo u istoriju
Foto: Screenshot/NASA | NASA odustala od lunarnog rovera: Evo šta je Vajper poslalo u istoriju

Lunarni rover Vajper (VIPER ili Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) američke svemirske agencije NASA otišao je u istoriju prije prve misije.

Razvoj ovog vozila za istraživanje polarnih dijelova Mkeseca prekinut je zbog skoka cijena, kao i kašnjenja projekta, saopštila je NASA.

Rover je prvobitno trebalo da bude predstavljen krajem 2023, ali je godinu dana ranije lansiranje pomjereno za kraj 2024.

Od tada je bilo dodatnih problema, pa je zbog novog skoka cijene NASA obavijestila Kongres SAD o namjeri da odustane od ovog rovera.

 

"Posvećeni smo istraživanju i ispitivanju Mjeseca za korist cijelog čovječanstva kroz naš program CLPS (komercijalni lunarni plaćeni teret). Agencija ima niz misija s ciljem tražanja za ledom i drugim resursima na Mjesecu u narednih pet godina. Na našem putu koristićemo maksimalno tehnologiju razvijanu za projekat Vajper, ali ćemo sačuvati kritične fondove kako bismo podržali naš ogromni lunarni portfolio", rekla je Nikola Foks, pomoćnik administratora Direktorata za naučne misije u sjedištu NASA u Vašingtonu, navodi se u saopštenju.

NASA planira da rasklopi Vajper i iskoristi njegove instrumente i komponente za druge misije.

Sama misija Grifin, u kojoj je trebalo da se nalazi i lunarni rover, nastavlja se, a plan je lansiranje u jesen 2025.

Osim toga, NASA planira jednu misiju iz programa CLPS već krajem ove godine – na Mjesec će spustiti PRIME-1 koji će tragati za ledom ispod površinem prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije