Svemir

NASA objavila zapanjujuću sliku galaksije (FOTO)

NASA objavila zapanjujuću sliku galaksije (FOTO)
Foto: Pixnio | NASA objavila zapanjujuću sliku galaksije (FOTO)

​NASA je danas objavila sliku koju je napravio svemirski teleskop Džejms Veb i koja prikazuje dvije galaksije, jednu sa nadimkom Pingvin, a drugu nazvanu Jaje.

Teleskop, koji je lansiran 2021. i počeo da prikuplja podatke sljedeće godine, preoblikovao je razumijevanje ranog univerzuma dok je snimao zapanjujuće slike kosmosa, prenio je "Reuters".

Dvije galaksije na slikama nalaze se 326 miliona svjetlosnih godina od Zemlje u sazvježđu Hidra. "Vidimo dvije galaksije, od kojih je svaka kolekcija milijardi zvijezda. Galaksije su u procesu spajanja", rekla je Džejn Rigbi, viši naučnik u NASA.

Još je dodala:

"To je uobičajan način na koji se galaksije poput naše razvijaju tokom vremena, da bi narasle iz malih galaksija, poput onih koje je Veb brzo pronašao nakon Velikog praska, u zrele galaksije poput našeg Mliječnog puta", rekla je još Rigbi.

Otkako je postao operativan, Veb je posmatrao galaksije koje vrve od zvijezdi koje su se formirale u roku od nekoliko stotina miliona godina od Velikog praska, koji je označio početak univerzuma prije oko 13.8 milijardi godina. 

Galaksije Pingvin i Jaje koje se miješaju zajedno su poznate kao Arp 142, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije