Svemir

NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala

NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala
Foto: Screenshot/NASA | NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala

NASA je objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra koje je lansirano prošle nedjelje sa malenog, takozvanog kubnog ili kockastog satelita.

NASA nije prva koja koristi ovu tehnologiju, ali postoje novi materijali, ili stariji materijali u novim kombinacijama, koje treba testirati u svemiru prije primjene većih solarnih jedara u većim misijama.

Američka svemirska agencija vidi solarna jedra kao način da se smanji cijena izvjesnih misija, obezbjeđujući propulziju putem najbogatijeg izvora energije u solarnom sistemu – Sunčeve svjetlosti.

Međutim, jedro mora biti ogromno i krajnje lagano. Stoga se moraju testirati najbolji mogući materijali za jedro i podupirače.

Iako satelit nije mnogo veći od friteze na vruć vazduh, jedro se razvije u kvadrat sa stranama od devet metara.

Na visini znatno iznad Međunarodne svemirske stanice, ono ugrabi pristojnu količinu svjetlosti od Sunca, čak i noću, tako da je prilično blještavo.

Međutim, taj sjaj se mijenja i to je očekivano.

Letjelica je počela let bez kontrole položaja i zato je nestabilna dok se ne obavi karakterizacija podupirača i jedra, a zatim će sistem kontrole položaja biti reaktiviran.

U poređenju sa ranijim podupiračima, materijal je 75% lakši i projektovan da doživi 100 puta manje distorzije zbog vreline u svemiru. U budućnosti bi mogli biti upotrebljeni za razvijanje 25 puta većeg solarnog jedra, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije