Svemir

Kineske cigle za bazu na Mjesecu spremne za testiranje u Nebeskoj palati

Kineske cigle za bazu na Mjesecu spremne za testiranje u Nebeskoj palati
Foto: Pixabay | Kineske cigle za bazu na Mjesecu spremne za testiranje u Nebeskoj palati

Cigle napravljene od imitacije lunarnog zemljišta, mogući građevinski materijal za buduću bazu na Mjesecu, biće poslati na kinesku Svemirsku stanicu Tjangong. Vjeruje se da će prva cigla, nakon testiranja u orbiti, biti vraćena na zemlju do kraja 2025. godine, javio je "Global tajms".

Cigle od imitacije lunarnog zemljišta imaju sličnu gustinu kao obične cigle, ali njihova snaga je veća oko tri puta od običnih crvenih i betonskih cigli. Samo jedan kvadratni centimetar može da izdrži više od tone težine, navela je CCTV.

"Kombinacija ovih jakih cigli i tehnike uklapanja jedne sa drugom čini ih odličnim za buduću lunarnu bazu", rekao je Žu Čeng, profesor Nacionalnog centra tehnoloških inovacija za digitalnu konstrukciju.

Najveći izazov izgradnje na Mjesecu je drastična promjena temperature. One dostižu 180 stepeni tokom lunarnih dana i padaju na minus 190 stepeni tokom lunarnih noći, navodi Global tajms.

Osim toga, nema atmosferske zaštite, pa kosmička radijacija i mikrometeoriti pogađaju površinu Zemljinog satelita i to može uticati i na građevine, koje moraju biti mnogo jače i čvršće.

Ove cigle biće poslate na stanicu Tjangong ili, u prevodu, "Nebesku palatu" u misiji Tjanžou-8. Tu će biti testirana njihova izdržljivost i čvrstina, kao i mogućnost izolacije i zaštite od radijacije.

"Bez obzira da li je riječ o materijalu za naučna istraživanja ili za izgradnju na Mjesecu, transport materijala sa Zemlje je nepraktičan. Imajući u vidu trenutni kapacitet, prostor u letjelicama treba rezervisati za osoblje, osnovnu opremu i zalihe", rekao je za "Global tajms" Vang Janan, glavni urednik magazina Aerospace Knowledge.

Lunarnog zemljišta na Mjesecu, naravno, ima u ogromnim količinama, pa je ideja da se od njega pravi građevinski materijal.

Kina trenutno vodi u svemirskoj trci kada je riječ o osvajanju Mjeseca. Ne samo da su u 21. vijeku prvi spustili letjelicu na lunarnu površinu, već su uspjeli da spuste letjelicu na takozvanu tamnu (udaljenu) stranu Mjeseca i prvi u istoriji uzmu uzorke odatle i donesu ih na Zemlju. Njihov plan je da 2026. počnu pripreme za izgradnju Međunarodne lunarne istraživačke stanice. Istovremeno, Amerika planira da do kraja decenije ponovo pošalje ljude na Mjesec, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije